Indicele privind increderea investitorilor private equity ce desfasoara activitati in Europa Centrala continua sa creasca, de la minimul istoric de 48 de punte, inregistrat in octombrie 2008, la 140 in prezent, aproape de nivelul anterior crizei, arata un studiu realizat, recent, de Deloitte.
Potrivit studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, optimismul se raspandeste in continuare fata de fondurile de investitii prezente in Europa Centrala.
Cu toate acestea, nivelul tranzactiilor este in continuare sub cel de acum doi – trei ani, iar contractele sunt semnate dupa o perioada semnificativ mai lunga, in contextul in care, fondurile de capital de risc, dar si bancile, pun mare accent pe procesul de due diligence.
Astfel, potrivit informatiilor prezentate de Deloitte, peste 96% dintre respondenti cred ca economia regionala se va imbunatati sau va ramane stabila, recuperandu-se in mod sustinut, fara a reveni insa la nivelul de crestere din 2006 – 2007, in timp ce 87% dintre ei cred ca valoarea tranzactiilor va creste sau va ramane la fel.
Totodata, aproape trei sferturi dintre respondenti (74%) spun ca isi vor dedica cea mai mare parte a timpului pentru a identifica noi oportunitati de investitii – un contrast foarte mare fata de raspunsurile din octombrie 2009, cand 55% dintre participantii la studiu spuneau ca se vor concentra pe administrarea portofoliului existent.
Un procent record pentru ultimii sase ani si jumatate (65%) anticipeaza intensificarea activitatii pe piata de fuziuni si achizitii. Ponderea investitorilor care mizeaza pe imbunatatirea performantei portofoliului de companii a crescut semnificativ fata de octombrie 2008, de la 5%, la 35% astazi.
„2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponibilitatii capitalului. Tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu”, afirma Garret Byrne, Partener Deloitte si Lider M&A Transaction Service.
In studiu se arata ca, in urmatoarele 12 luni, principala provocare a industriei de profil va fi sa transforme atitudinea de optimism in tranzactii incheiate, care sa genereze valoare si sa alimenteze procesul de redresare economica din regiune.
„In aceste conditii, nu este surprinzator ca fondurile de investitii isi mentin cu fermitate interesul in sectoare mai rezistente in fata crizei (asa-zis defensive), precum industria alimentara si a bauturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit si prin tranzactiile anuntate recent in Romania: preluarea Profi Rom Food de catre Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vandut catre Advent International; si tranzactia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluand un pachet minoritar de actiuni in aceasta companie”, a adaugat Hein van Dam, Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte Romania.
A 15-a editie a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index a fost realizata in primavara lui 2010. Studiul a adresat zece intrebari cheie unui esantion de respondenti profesionisti din industria private equity din regiune. Rezultatele indica asteptarile lor in urmatoarele sase luni, incepand cu aprilie 2010.
Comentarii articol (0)