Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat avizul favorabil propunerii legislative potrivit careia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) ii revin atributiile Ministerului de Justitie (MJLC) privind administrarea bugetului instantelor judecatoresti, incepand cu 1 ianuarie 2010.
CSM a avizat cu observatiile formulate de ICCJ propunerea legislativa privind completarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Astfel, "administrarea bugetului instantelor judecatoresti de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie este de natura sa consolideze independenta justitiei, precum si prestigiul acesteia, prin eliminarea oricaror suspiciuni privind posibilitatea de imixtiune sau de control asupra activitatii instantelor din partea puterii executive" ,subliniaza CSM.
Textul legii care se doreste a fi completat stabileste faptul ca: „Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, atributiile MJLC referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor vor fi preluate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.”
Propunerea legislativa are in vedere completarea art. 136 cu doua noi alineate, in care se prevede preluarea de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin transfer, a personalului si a logisticii directiilor financiar-contabile si de investitii existente si a spatiilor necesare desfasurarii activitatii de la MJLC.
CSM a propus reformularea textelor astfel:
„(2) In vederea asigurarii gestionarii bugetelor instantelor judecatoresti, personalul de specialitate care isi desfasoara activitatea in cadrul compartimentelor economico-financiare si de investitii de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, se preia de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin transfer, in baza acordului exprimat, incepand cu data de 1 ianuarie 2010.
(3) MJLC pune la dispozitie spatiile corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii prevazute la alin. (2). Consiliul apreciaza ca nu este necesar sa se prevada in cuprinsul legii faptul ca urmeaza a fi pastrate persoanele angajate pe posturile de specialitate, intrucat aceasta rezulta din faptul ca ocupantii posturilor respective sunt preluati prin transfer, pe baza acordului exprimat.”
Totodata, CSM a apreciat ca problema platii utilitatilor nu trebuie reglementata prin lege, fiind o chestiune de detaliu care urmeaza a fi stabilita prin acordul partilor implicate.
Potrivit CSM, in urma consultarii instantelor judecatoresti in legatura cu propunerea legislativa privind completarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au conturat doua opinii. Pe de o parte, instantele judecatoresti (Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Bacau, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Timisoara, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Cluj, Curtea Militara de Apel) au apreciat propunerea de preluarea bugetului instantelor judecatoresti de catre ICCJ ca oportuna si benefica.
Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a facut si unele precizari suplimentare referitoare la necesitatea preluarii de catre ICCJ si a altor compartimente din cadrul MJLC, in domeniul gestionarii resurselor – Directia de Implementare a Proiectelor Finantate din Imprumuturi Externe, Unitatea de Implementare a Proiectelor, Directia Tehnologia Informatiei, Serviciul de asistenta medicala, Directia Resurse umane si Directia Contencios.
De asemenea, ICCJ precizeaza ca este necesar sa fie preluat si personalul care functioneaza in directiile a caror activitate este indisolubil legata de gestionarea bugetului instantelor judecatoresti, cum ar fi Directia programe europene si Directia tehnologia informatiei. De asemenea, se impune ca spatiul in care isi desfasoara activitatea personalul preluat sa fie trecut in administrarea instantei supreme.
Hotararea CSM va fi transmisa Camerei Deputatilor in vederea continuarii procedurii.
Comentarii articol (0)