Aproximativ unul din sase europeni considera ca a trecut personal, in ultimul an, prin experienta discriminarii, conform unui nou sondaj de opinie dat, luni, publicitatii de Comisia Europeana. In acelasi timp, 64% dintre europeni sunt ingrijorati ca recesiunea va contribui la extinderea discriminarii pe criterii de varsta pe piata muncii.
„Discriminarea ramane o problema in Europa si perceptiile oamenilor cu privire la ea sunt, in linii mari, aceleasi ca si anul trecut”, a declarat comisarul pentru egalitate de sanse, Vladimír Špidla.
„Un motiv de ingrijorare il reprezinta perceptia unei extinderi a discriminarii pe criterii de varsta ca rezultat al recesiunii. Aceste rezultate arata ca mai avem inca multe de facut, cu toate progresele realizate, pentru a-i face pe oameni mai constienti de drepturile lor la tratament egal, mai ales la nivel national si pentru a ne asigura ca egalitatea nu ramane doar o vorba goala, ci devine realitate,” a adaugat el.
Potrivit Comisiei, experientele personale ale respondentilor privind discriminarea raman in mare masura neschimbate fata de acelasi sondaj realizat anul trecut, motivul cel mai des intalnit fiind varsta (6% dintre respondenti). In general, 16% dintre europeni au afirmat ca au trecut in 2009 prin experienta discriminarii (pe criterii de rasa, religie, varsta, handicap sau orientare sexuala), ceea ce reprezinta acelasi nivel ca in 2008.
Totusi, din datele CE, reiese ca s-a inregistrat o crestere puternica a perceptiei discriminarii pe criterii de varsta si handicap.
58% dintre europeni considera ca discriminarea pe criterii de varsta este larg raspandita in tara lor, in comparatie cu 42% in 2008, in timp ce 53% citeaza discriminarea pe criterii de handicap (45% in 2008). Exista, de asemenea, o legatura evidenta cu situatia economica actuala, 64% dintre persoane asteptandu-se la extinderea discriminarii pe criterii de varsta pe piata locurilor de munca, din cauza recesiunii.
Aceasta ar putea reflecta cresterea somajului in randul tinerilor in mai multe tari UE ca rezultat al declinului economic si ar putea, de asemenea, sa reflecte o crestere a sensibilitatii fata de aceste forme de discriminare.
In general, unul din trei europeni este constient de drepturile sale daca ar cadea victima a discriminarii sau hartuirii. Comisia considera ca aceasta cifra ascunde diferente considerabile la nivel national. Sensibilizarea a crescut de la ultimul sondaj din 2008 in Regatul Unit (+8 puncte), Franta (+7), Irlanda si Suedia (+6 fiecare), dar, in acelasi timp, a scazut in Polonia (-12) si Portugalia (-11).
Sensibilizarea publicului reprezinta un proces indelungat care necesita eforturi comune la nivel european si national, incluzand actori importanti precum organismele nationale de promovare a egalitatii. Comisia Europeana participa la eforturile in acest domeniu prin intermediul campaniei de informare paneuropeana „Pentru diversitate. Impotriva discriminarii”, prin finantarea de proiecte de sensibilizare in cadrul programului PROGRESS si a facut-o si mai inainte prin intermediul Anului european pentru egalitate de sanse 2007.
Aceeasi sursa arata ca, in ceea ce priveste raportarea cazurilor de discriminare, cei mai multi europeni ar contacta in primul rand politia (55%), in timp ce 35% ar lua legatura cu organismul lor de promovare a egalitatii si 27% cu un sindicat. Increderea in diferitele organizatii active in domeniul combaterii discriminarii difera puternic de la o tara la alta.
“Este incurajator faptul ca datele sondajului ofera o imagine a mecanismelor sociale prin care se poate elimina discriminarea. Raportul arata ca cercurile sociale, educatia si eforturile de sensibilizare contribuie la o mai buna acceptare a diversitatii. Eforturile si politicile care incearca sa influenteze aceasta realitate vor contribui, fara indoiala, la combaterea discriminarii si la promovarea diversitatii”, mai arata CE.
La 16-17 noiembrie 2009, pre sedintia suedeza a UE si Comisia Europeana vor organiza la Stockholm cel de-al treilea Summit UE al egalitatii. Acest eveniment anual are drept obiectiv promovarea subiectelor privind discriminarea si diversitatea pe primul loc pe agenda UE si pe cele ale guvernelor nationale si punerea in comun a cunostintelor si experientelor pentru a se elabora metode mai eficiente de contracarare a tuturor formelor de discriminare.
Acesta este cel de-al treilea sondaj Eurobarometru special dintr-o serie de trei consacrate discriminarii in Europa al carei obiectiv este sa urmareasca felul in care percep tiile si opiniile s-au schimbat in ultimii ani. Acest ultim sondaj s-a realizat intre 29 mai si 15 iunie 2009, pe un esantion de 26 756 persoane intervievate in 30 de tari europene (27 de state membre ale UE si trei tari candidate). S-au adaugat, de aceasta data, noi intrebari privind impactul recesiunii asupra nivelului de discriminare perceput. In plus, pentru prima data, sondajul a cuprins si cele trei tari candidate: Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) si Turcia. Sondajele anterioare s-au realizat in 2006 si 2008.
Sondajul Eurobarometru privind discriminarea poate fi consultat aici.
Mai multe informatii despre combaterea discriminarii aici.
Comentarii articol (0)