ACCES GRATUIT
Comisia Europeana
Cetatenii UE vor putea avea initiativa legislativa
Cetatenii europeni vor avea la dispozitie un instrument cu ajutorul caruia vor putea determina Comisia Europeana sa actioneze in domenii de interes pentru ei prin programul Initiativa cetatenilor, reiese dintr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Articolul continuă mai jos
“Initiativa cetatenilor este una dintre schimbarile majore introduse de Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare peste cateva saptamani. Cu ajutorul acestei initiative, Uniunea va deveni mai democratica, dandu-le cetatenilor sansa de a se implica mai direct in elaborarea politicilor comunitare”, arata Comisia.
In prezent, cetatenii europeni au posibilitatea de a adresa petitii Parlamentului si de a vota la alegerile parlamentare. Cu toate acestea, nu a fost inca stabilita o procedura formala pentru participarea publicului la elaborarea politicilor de catre institutia cu puteri executive, respectiv Comisia Europeana.
Unele aspecte ale Initiativei cetatenilor nu au fost inca definitivate. Prin urmare, Comisia lanseaza o consultare publica English pentru a afla care sunt opiniile cetatenilor cu privire la functionarea sistemului.
Tratatul de la Lisabona le da acestora posibilitatea de a-i solicita Comisiei sa inainteze propuneri de actiune in domenii de competenta ale Uniunii. Potrivit prevederilor Tratatului, o petitie trebuie semnata de cel putin un milion de cetateni provenind dintr-un numar „semnificativ” de tari.
Comisia Europeana apreciaza, insa, ca o serie de intrebari practice raman fara raspuns.
“De exemplu: cate tari constituie „un numar semnificativ”? Cu cate semnaturi trebuie sa contribuie fiecare dintre aceste tari? Care este varsta minima a participantilor si cine va verifica semnaturile?”, arata aceeasi sursa.
Cu ocazia lansarii consultarii publice, comisarul Margot Wallström a afirmat ca noul instrument democratic trebuie sa fie „accesibil, transparent si usor de utilizat”.
Mai multe informatii despre Initiativa cetatenilor aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)