...privind documentarea si initierea de cazuri strategice in instanta, concentrandu-se, in special, pe protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale si a dreptului la un mediu sanatos.
Principalul scop al instruirii organizate de CRJ este acela de a pune bazele pentru dezvoltarea unui plan strategic de advocacy pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale si protectia mediului. La sesiune vor participa avocati si juristi membri ai Retelei de Avocati pentru Drepturile Omului coordonate de Centrul de Resurse Juridice precum si membrii echipelor de monitorizare a spitalelor psihiatrice care activeaza in cadrul programului Pledoarie pentru Demnitate al CRJ.
Au mai confirmat participarea avocati specializati in Strategic Litigation din Centrul si Estul Europei, sustinuti de programele Open Society Foundation, Budapesta. Pentru persoanele care nu fac parte din grupurile mentionate mai sus exista un numar limitat de locuri disponibile. Cei interesati sa participe trebuie sa demonstreze interes pentru subiectele ce vor fi abordate in cadrul sesiunilor de instruire, precum si disponbilitatea de a fructifica informatiile acumulate prin initierea de litigii strategice in cadrul programelor CRJ, in viitor.
In functie de sesiunile de instruire la care doresc sa participe, aplicantii sunt rugati sa trimita CV-ul impreuna cu o scrisoare de motivatie la adresa jobs@crj.ro, pana pe 17 Ianuarie 2005. O persoana poate participa la una dintre sesiunile sa instruire, sau la amandoua, in functie de interes. Studiile juridice si experienta in domeniu vor fi considerate un avantaj. Participantii trebuie sa fie vorbitori de limba engleza. CRJ va asigura traducerea pe parcursul sesiunii de formare teoretica din 10-12 februarie.
Formarea va cuprinde 2 sesiuni, dupa cum urmeaza: 10-12 Februarie 2005 - Strategic Litigation pentru protectia drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati mintale din institutii psihiatrice In cadrul sesiunii va fii discutat subiectul reformei sistemului de sanatate mintala si vor fi prezentate cazuri strategice abordand drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale din institutii. 13-14 Februarie 2005 - Strategic Litigation pentru protectia mediului In cadrul sesiunii va fii prezentata situatia legislatiei de dreptul mediului vis-a-vis de standardele europene, stadiul adoptarii si implementarii directivelor europene, precum si studii de caz.
De asemenea, va fi avuta in vedere legislatia privind patrimoniul national in corelatie cu dreptul mediului.
Din echipa de traineri vor face parte: - dl. judecator Robert M. Levy, expert in drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale si fost avocat in cazul Willowbrook, un caz de referinta in New York care a avut ca rezultat crearea serviciilor comunitare pentru fostii pacienti ai unei institutii psihaitrice foarte mari. Judecatorul Robert Levy preda de asemenea, un curs in dreptul sanatatii mintale la Columbia Law School.
Un numar insemnat de avocati studenti la Central European University au audiat cursurile lui in cadrul programului OSI fellowship;
- d-na Elizabeth Bauer, membra in Boardul MDRI si fosta directoare a Agentiei de Protectie si Advocacy din Michigan. Doamna Bauer a condus o serie de formari pentru MDRI in 8 tari din Centrul si Estul Europei;
- dl. avocat Eric Rosenthal, director executiv al MDRI Washington, D.C. va sustine o prezentare a legislatiei drepturilor persoanelor cu dizabilitatii mintale si a experientei MDRI in celelalte tari din regiune.
- d-na avocata Dana Romanescu, Project Manager- Environmental Law Pogramme, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe 2000 Szentendre
Pentru mai multe informatii legate de activitatea formatorilor sau a organizatorilor sunteti invitati/te sa vizitati paginile web ale organizatiilor la adresele: www.crj.ro , www.MDRI.org , www.bauer4stateboard.com , www.rec.com .
De asemenea, pentru mai multe informatii in legatura cu rapoartele de monitorizare privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale (din toata lumea) va invitam sa vizitati site-urile organizatiilor de mai jos: www.amnesty.org.uk (Amnesty, Int., memorandumul si rapoartele Romania, Bulgaria) www.MDRI.org (rapoarte si apeluri urgente din toata lumea).
Comentarii articol (0)