Legea nr. 354/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 781, din 16 noiembrie 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36 din 15 aprilie 2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 259 din 21 aprilie 2009, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 1, alineatul 1 al articolului 101 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10
1. — Persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III, la cerere, pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b), c) si e).”
2. La articolul I punctul 2, articolul 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10
2. — Persoanele prevazute la art. 101 care au domiciliul sau resedinta in Romania pot depune cererea de redobandire ori acordare a cetateniei romane la Directia cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, dupa obtinerea dreptului de sedere, potrivit legii.”
3. La articolul I, dupa punctul 2 se introduc doua noi puncte, punctele 21 si 22, cu urmatorul cuprins:
„2
1. La articolul 12, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«In cazul cererilor de redobandire a cetateniei romane sau de acordare, intemeiate pe dispozitiile art. 10 alin. 1 si art. 10
1, acestea pot fi depuse si la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei. In cazul in care cererile au fost depuse la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei, acestea vor fi inaintate de indata Comisiei pentru cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Directia cetatenie.»
2
2. La articolul 12, alineatul 3 se abroga.”
4. La articolul I punctul 3, alineatul 3 al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Comisia are activitate permanenta, este formata dintr-un presedinte si 15 membri, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, numiti prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti. Lucrarile Comisiei nu sunt publice, acestea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 membri si sunt prezidate de presedinte, iar in lipsa acestuia, de catre un membru desemnat de acesta.”
5. La articolul I, dupa punctul 4 se introduc trei noi puncte, punctele 5, 6 si 7, cu urmatorul cuprins:
„5. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 18. — Ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite de indata ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, de la data emiterii ordinului.
In cazul in care constata neindeplinirea conditiilor prevazute de lege, ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti respinge, prin ordin, cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei. Ordinul ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, respectiv ordinul de respingere a cererii de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica de indata solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia contencios administrativ. Hotararea curtii de apel este definitiva si poate fi supusa recursului la sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.»
6. La articolul 19, alineatele 1 si 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Art. 19. — Cetatenia romana se acorda sau se redobandeste la data depunerii juramantului de credinta. In termen de 3 luni de la data comunicarii ordinului ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti de acordare sau redobandire a cetateniei romane, persoanele carora li s-a acordat sau au redobandit cetatenia romana vor depune juramantul de credinta fata de Romania.»
7. La articolul 30, alineatele 5, 6 si 7 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
«Ordinul ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti de aprobare sau, dupa caz, de respingere a cererii de renuntare la cetatenia romana se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Ordinul de respingere a cererii de renuntare la cetatenia romana poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti. Hotararea curtii de apel este definitiva si este supusa recursului la Sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pierderea cetateniei romane prin renuntare are loc la data eliberarii adeverintei de renuntare la cetatenia romana.»”
6. Articolul II se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. II. — Cererile formulate in temeiul dispozitiilor art. 10 1 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si inregistrate la Directia cetatenie anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se solutioneaza in termen de 5 luni de la data rezolutiei presedintelui Comisiei pentru cetatenie asupra cererii de acordare sau redobandire a cetateniei.”
Art. II. — Incepand cu 1 ianuarie 2010, in vederea inregistrarii cererilor de redobandire sau acordare a cetateniei romane, formulate in temeiul dispozitiilor art. 10
1 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor infiinta birouri teritoriale in subordinea Directiei cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Art. III. — Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 98 din 6 martie
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
IOAN OLTEAN
PREȘEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 12 noiembrie 2009.
Nr. 354.
Comentarii articol (4)