...urmatoare pentru elaborarea Tratatului de Aderare.
Aceste decizii au fost luate în cadrul Comitetului Interministerial pentru Integrare Europeana, desfasurat la sediul Ministerului Integrarii Europene, marti, 11 ianuarie 2004. La reuniunea coordonata de Ministrul Integrarii Europene, dl. Ene Dinga, au participat secretari de stat si ministri din toate institutiile centrale.
„Procesul de integrare europeana este unul de interes national, care va implica toate fortele din România. Pentru ca România sa fie cât mai bine pregatita pentru statutul de membru al Uniunii Europene, este necesar ca aplicarea acquis-ului sa aiba loc la nivel central si local, iar procesul de modernizare sa fie unul ireversibil”, a subliniat dl. Ene Dinga, Ministrul Integrarii Europene.
Referitor la monitorizarea aplicarii acquis-ului comunitar, s-a stabilit ca aceasta va urmari documentul „Planul de masuri prioritare pentru pregatirea aderarii României la Uniunea Europeana în perioada noiembrie 2004-decembrie 2005”. Pâna în data de 21 ianuarie 2004, fiecare institutie centrala îsi va realiza un plan propriu, structurat pe 29 de capitole de negociere, care va cuprinde masurile pe care trebuie sa le îndeplineasca serviciile sale descentralizate din judete sau de la nivel regional. Acestea trebuie evaluate cu Ministerul Integrarii Europene, directia de evaluare a pregatirii pentru aderare. Pâna la începutul lunii februarie, acestea vor fi transmise serviciilor de integrare europeana din prefecturi, care trebuie sa urmareasca modul de aplicare a acestora de catre serviciile descentralizate. Guvernul va analiza, trimestrial, modul de aplicare a acquis-ului comunitar.
În ceea ce priveste elaborarea proiectului Tratatului de Aderare, Negociatorul Sef cu UE, dl. Leonard Orban, a subliniat ca acesta se afla în faza finala pentru majoritatea capitolelor, fiind necesara introducerea rezultatelor negocierilor pentru ultimele capitole aflate în discutie: Concurenta, Impozitarea, Mediul, Justitie si afaceri interne. Dl. Orban a subliniat ca „vom continua cooperarea cu toate institutiile, inclusiv cu Institutul European, pentru traducerea în limba româna, pentru ca termenele vor fi foarte strânse. Dorim sa finalizam varianta în engleza a Tratatului de Aderare pâna la sfârsitul lunii ianuarie, pentru ca, în februarie, acesta sa fie tradus în limbile româna si bulgara, tratatul fiind comun pentru cele doua state. În luna februarie, ministrii de externe din statele membre, România si Bulgaria îsi vor da acordul asupra proiectului de text. În aprilie, Parlamentului European îsi va da avizul conform, dupa care acesta va fi semnat, în luna aprilie”, a aratat dl. Leonard Orban, Negociator Sef cu UE.
Pâna în 2007, Tratatul de Aderare trebuie ratificat de Parlamentul European, parlamentele României, Bulgariei si ale statelor membre. Tratatul de Aderare este actul juridic pe baza caruia are loc aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.
Comentarii articol (0)