... Concurenta: toate companiile din sectorul siderurgic si-au dat acordul privind planurile de viabilitate si strategia siderurgica revizuita. Consiliul Concurentei lucreaza la analizarea ajutoarelor de stat acordate în zonele defavorizate si cele libere si sunt în curs de pregatire raportarile catre Comisia Europeana, în procesul de monitorizare a implementarii legislatiei comunitare. Acestea au fost principalele concluzii ale delegatiei sectoriale pentru capitolul 6 – Concurenta, reunita la sediul Ministerului Integrarii Europene.
„Capitolul de Concurenta este unul dintre cele mai sensibile atât pentru România, dar si pentru functionarea eficienta a pietei interne a Uniunii Europene. România a început deja aplicarea acquis-ului comunitar în acest domeniu. Au fost înfiintate departamente de ajutor de stat la toate institutiile implicate în acest proces, iar Consiliul Concurentei functioneaza deja eficient. Însa toate institutiile trebuie sa ajute Consiliul în munca sa, pentru a aplica integral prevederile acquis-ului comunitar”, a subliniat dl. Leonard Orban, Negociator Sef cu Uniunea Europeana.
„Toate ajutoarele de stat ilegale acordate ilegal dupa septembrie 2004 si pâna la aderare, vor trebui returnate de catre companii dupa 2007, la cererea Comisiei Europene. Pentru a fi legale, toate ajutoarele de stat trebuie autorizate de catre Consiliul Concurentei, conform acquis-ului comunitar. Asadar, este în interesul beneficiarilor ca ajutoarele de stat sa fie acordate pe criterii conforme cu acquis-ul si cu avizul nostru. Pentru ca aceste ajutoare sa fie autorizate de Consiliu, este necesar ca notificarile facute de catre institutiile furnizoare de ajutoare de stat sa fie complete. Fara a avea toate informatiile necesare, nu vom fi în masura sa luam decizii”, a aratat dl. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.
În ceea ce priveste ajutoarele de stat din sectorul siderurgic, participantii la reuniune au aratat ca toate companiile din sector si-au dat acordul în ceea ce priveste noile planuri de viabilitate si strategia de restructurare a sectorului, definitivate pe baza rezultatelor negocierilor la capitolul 6 – Concurenta. În prezent, autoritatile române urmaresc implementarea integrala a acestor planuri de viabilitate.
Referitor la zonele defavorizate, s-a subliniat faptul ca perioada de tranzitie ce permite posibilitatea de a mentine exceptarea de la plata impozitului pe profit (pentru agentii economici ce au obtinut certificatul de investitor în zona defavorizata pâna la 1 iulie 2003, în baza OUG 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate), în conditiile respectarii limitarilor impuse de ajutorul de stat pentru investitii regionale, a fost inclusa în Tratatul de Aderare si nu mai este posibila modificarea prevederilor referitoare la aceste zone.
Pâna la finalul lunii februarie Consiliul Concurentei va transmite Comisiei Europene un raport privind ajutoarele de stat din zonele libere si defavorizate. În martie, se va transmite UE un raport privind aplicarea angajamentelor referitoare la sectorul siderurgic.
Comentarii articol (0)