Aproprierea datei de 1 ianuarie 2010 a readus in discutie chestiunea certificatului de performanta energetica a cladirii, uneori sub forma unor articole panicarde. Certificatul de performanta energetica a cladirii a fost introdus in legislatie prin Legea nr. 372/2005 denumita in continuare Lege. Totusi aceasta lege a prevazut ca dispozitiile sale privind emiterea certificatului de performanta energetica a cladirii vor intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2010.
Certificatul de performanta energetica este definit a fi "document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri". (art. 3 pct. 3 din Lege)
Performanta energetica se va aprecia tinand seama de:
-caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, compartimentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer;
-instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora;
instalatia de climatizare;
-ventilatia;
-instalatia de iluminat integrata a cladirii, in principal sectorul nerezidential;
-pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori;
-sistemele solare pasive si de protectie solara;
-ventilatia naturala;
-conditiile de climat interior, inclusiv cele prevazute prin proiect. (art. 4 din Lege)
Urmatoarele tipuri de cladiri sunt supuse certificarii: (art. 7 alin. 1 din lege):
-locuinte unifamiliale;
-blocuri de locuinte;
-birouri;
-cladiri de invatamant;
-spitale;
-hoteluri si restaurante;
-sali de sport;
-cladiri pentru servicii de comert;
-alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.
Legea prevede si o serie de exceptii precum cladiri istorice, lacasuri de cult, cladiri individuale cu suprafata utila mai mica de 50 mp.
Acest certificat de performanta energetica este valabil pentru 10 ani (art. 13 alin 1 din Lege) si ar trebui sa fie emis de un auditor energetic pentru cladiri.
In legatura cu acest certificat revin obligatii pentru investitorii si proprietarii de cladiri.
Un certificat energetic este necesar a se obtine in situatia in care se construieste, se vinde sau este inchiriata o cladire din categoria celor enumerate. (art.13 din Lege)
In ce priveste cladirile noi conform Normelor metodologice aprobate prin ordinul comun nr. 691/1459/288 din 2007 (Norme) certificatul completeaza documentatia de receptie a cladirilor. in consecinta in lipsa acestui certificatul reprezentantul autoritatii publice prezent la receptia cladirilor poate refuza receptia la finalizarea lucrarilor in cazul in care acest certificat nu este prezentat.(art.12 din Norme). Obligatia obtinerii acestui certificat revine investitorului sau proprietarului astfel ca acesta nu poate refuza el insusi receptia lucrarii la finalizare de la antreprenor pe motivul inexistentei certificatului
In ce priveste obligatia de a-l prezenta la data incheierii unui contract de vanzare sau inchiriere aceasta devine o obligatie a vinzatorului sau locatarului care izvoraste din contractul de vanzare cumparare sau de inchiriere de imobile scadenta la chiar data incheierii contractului.
Tinand seama de caracterul informativ al certificatului, precum si de caracterul consensual al contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, prezentarea certificatului nu poate fi considerata o conditie pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Certificatul, fiind informativ, nu are nicio semnificatie privind drepturile si obligatiile partilor, de pilda nu limiteaza obligatiile de garantie ale vanzatorului sau locatorului, astfel incat neprezentarea sa sa fie un impediment in stabilirea intinderii obligatiilor partilor, si, in consecinta, sa poata fi considerat un impediment pentru incheierea contractului.
Dat fiind acestea, cumparatorul, sau locatarul, se pot folosi de acest drept de a solicita certificatul,dar si pot renunta la exercitarea acestui drept. Legea nu se exprima in sensul de a declara nul un contract incheiat fara prezentarea certificatului, ci doar instituie o obligatie suplimentara, care insoteste restul obligatiilor tinand de executarea acestor contracte, creditorul acestei obligatii avand dreptul sa renunte la ea, sau sa ceara rezolutiunea contractului sau sa invoce exceptia de neexecutare in caz in care nu primeste certificatul.
Aceasta discutie apare ca fiind foarte importanta in conditiile in care exista indoieli ca autoritatile publice au creat conditiile pentru aplicarea legii (norme de certificare, un numar suficient de auditori autorizati), si ca s-ar ajunge la blocarea pietei imobiliare.
Este de retinut ca in 1 octombrie 2008 a fost aprobat de Guvern un proiect de lege de modificare a Legii 372/2005 care stabilea ferm ca notarii vor putea autentifica acte de vanzare-cumparare de imobile numai in prezenta certificatului de performanta energetica a cladirii, iar administratiile financiare vor putea inregistra contractele de inchiriere doar in conditiile prezentarii acestui certificat, insa acest proiect a ramas pana in acest moment fara urmari.
Comentarii articol (16)