Noi obligatii asociate obtinerii autorizatiei de construire precum si reducerii consumului de energie din surse conventionale
- • Se extinde obligatia de a intocmi un studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata. Anterior, aceasta obligatie era impusa in cazul cladirilor cu o suprafata utila totala de peste 1.000 mp. Potrivit Legii 159, aceasta obligatie se va aplica in cazul cladirilor noi/ansamblurilor de cladiri noi din proprietatea/administrarea autoritatilor administratiei publice care urmeaza sa fie receptionate dupa data de 31.12.2018, fiind impusa prin certificatul de urbanism emis in vederea obtinerii autorizatiei de construire a cladirii.
- • Se introduce si o sanctiune pentru nerespectarea acestei prevederi, in sensul ca certificatul de urbanism emis fara solicitarea respectivului studiu este incomplet, aceasta fapta constituind contraventie si fiind sanctionata potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
- • Se introduce obligatia ca, in privinta cladirilor noi a caror receptie la terminarea lucrarilor va fi efectuata incepand cu data de 31.12.2020, consumul de energie din surse conventionale sa fie aproape egal cu zero.
Noi obligatii si sanctiuni referitoare la certificatul de performanta energetica
Legea 159 introduce o serie de noi articole privind obligatiile proprietarului/investitorului/administratorului ce privesc certificatul de performanta energetica, astfel:
- Investitorul/proprietarul/administratorul are obligatia de a pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior incheierii contractului, o copie a Certificatului, in scop de informare asupra performantei energetice a cladirii ce va face obiectul achizitionarii/inchirierii. Sanctiunea prevazuta in cazul incheierii unor contracte de vanzare cumparare fara respectarea acestei obligatii este nulitatea relativa a contractului, conform Codului civil.
- Proprietarul are obligatia (i) de a transmite Certificatul, in original, noului proprietar, la incheierea contractului de vanzare cumparare, si (ii) de a depune la organul fiscal competent o copie a Certificatului, la momentul inregistrarii contractului de vanzare cumparare sau inchiriere, dupa caz.
- In privinta cladirilor care se construiesc, Certificatul este elaborat prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, fiind prezentat de catre acesta, in original, comisiei responsabile de receptia la terminarea lucrarilor, si anexat, in copie, la procesul verbal de receptie, constituind parte componenta a cartii tehnice a constructiei. In cazul in care procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor nu este insotit de copia Certificatului, sanctiunea ce intervine este nulitatea absoluta a procesului verbal de receptie.
- Proprietarul/investitorul/administratorul vor informa potentialii cumparatori sau chiriasi asupra informatiilor din Certificat referitoare la indicatorii de performanta, acestea fiind mentionate in anunturile de vanzare sau inchiriere.
Introducerea unui sistem de control si a unor sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor legale in materie
- Noua lege introduce (i) un sistem de control care este exercitat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii prin specialistii sai, acestia fiind responsabili de verificarea indeplinirii obligatiilor cu privire la Certificate de catre autoritatile administratiei publice si persoanele desemnate sa elaboreze Certificate si rapoarte de audit energetic, precum si (ii) sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de lege.
- Legea 159 contine de asemenea dispozitii referitoare la initierea si promovarea unor programe si metode de informare a detinatorilor de cladiri in ceea ce priveste cresterea performantei energetice a acestora si introducerea unor sisteme alternative de energie.
- Legea 159 va intra in vigoare incepand cu data de 19 Iulie 2013. Aceasta transpune integral in legislatia interna prevederile Directivei nr. 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor.
Concluzii
Modificarile si completarile aduse de noua reglementare prezinta relevanta sub aspectul introducerii in premiera a unor sanctiuni exprese pentru nerespectarea obligatiilor impuse de lege. Dintre acestea, deosebit de importante sunt cele privind nulitatea relativa pentru neprezentarea copiei Certificatului inainte de incheierea unui contract de vanzare cumparare, precum si sanctiunea nulitatii absolute pentru lipsa Certificatului in situatia intocmirii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor aferent cladirilor supuse construirii.