ACCES GRATUIT
Cerere de reexaminare - Legea privind respingerea OUG 103/2009
Basescu: Parlamentul obstructioneaza atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis, vineri, Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind respingerea OUG nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, motivand ca, prin inexistenta unui termen limita in care Parlamentul sa se pronunte cu privire la continutul unui referendum, Presedintelui ii sunt obstructionate atributiile constitutionale, iar organizarea simultana a referendumului si a alegerilor electorale are menirea rationalizarii cheltuielilor publice.
Articolul continuă mai jos
In opinia presedintelui, cererea de reexaminare a Legii privind respingerea OUG nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului are drept considerente urmatoarele:
1. Obiectul legii trimise spre promulgare il reprezinta respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
2. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 se are in vedere completarea Legii nr.3/2000 cu norme care sa inlocuiasca textele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala. De asemenea, se instituie un termen de 20 de zile in care Parlamentul sa avizeze solicitarea Presedintelui referitoare la desfasurarea referendumului national consultativ.
3. Potrivit „Liniilor directoare pentru organizarea referendumului” adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni si de Comisia de la Venetia in cea de-a 68-a sesiune plenara, se prevede ca, atunci cand Parlamentul trebuie sa-si dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie sa fie fixat un termen inauntrul caruia Parlamentul sa se pronunte, iar in cazul in care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fara avizul Parlamentului. Astfel ca, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 s-a dorit preintampinarea situatiei in care Parlamentul ar putea sa obstructioneze atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ.
De asemenea, prevederile ordonantei in cauza stabilesc organizarea si desfasurarea referendumului in cadrul acelorasi sectii de votare privind alegerile parlamentare sau prezidentiale, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale. Aceasta masura are, asadar, menirea de a rationaliza cheltuielile publice pentru organizarea referendumului. Totodata, s-a urmarit inlocuirea textelor declarate neconstiutionale din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, referitoare la majoritatea parlamenta necesara adoptarii hotararii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului initiat de seful statului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)