Cum pot beneficia de asistenta in Uniunea Europeana persoanele care cad victima infractiunilor? Unde pot suna cetatenii UE daca au nevoie de ajutor sau de consiliere medicala fara caracter de urgenta? Comisia Europeana a adoptat, luni, o decizie care prevede infiintarea unor noi linii telefonice in acest scop pretutindeni in Europa, rezervand doua noi numere cu prefixul 116 pentru servicii cu caracter social.
Liniile de asistenta telefonica 116 006 si 116 117 vor fi rezervate, in intreaga UE, pentru victimele infractiunilor si, respectiv, pentru cetatenii care solicita servicii medicale in situatii fara caracter de urgenta.
„Oamenii sunt cei mai vulnerabili atunci cand se afla departe de casa; numerele europene le pot fi realmente utile in caz de probleme. De indata ce vor deveni operationale in toate tarile din UE, cele doua numere rezervate astazi vor oferi sprijin persoanelor aflate in dificultate, fie ca sunt victime ale unor infractiuni, fie ca au nevoie de asistenta medicala fara caracter de urgenta” , a declarat Viviane Redding, comisarul european pentru telecomunicatii.
„Recomand insistent statelor membre sa puna la dispozitie noile numere cat mai curand posibil si sa faca tot ce le sta in putinta pentru a incuraja utilizarea adecvata a acestora de catre organizatiile capabile sa furnizeze in mod eficient aceste servicii”, a adaugat aceasta.
Serviciul de asistenta telefonica pentru victimele infractiunilor (116 006) le va oferi acestora informatii in legatura cu drepturile lor si cu modalitatile de exercitare a acestor drepturi, precum si asistenta psihologica, indrumandu-le, in acelasi timp, catre organismele competente. Ca punct de acces unic, serviciul ofera informatii despre politia locala si procedurile judiciare penale, despre aspecte legate de despagubiri si asigurari, precum si despre alte modalitati de asistenta pentru victimele infractiunilor.
Serviciul de asistenta medicala telefonica pentru cazuri neavand caracter de urgenta (116 117) va directiona apelurile catre serviciile de asistenta medicala pentru probleme urgente, dar care nu pun in pericol viata, in special in afara programului normal de lucru, la sfarsit de saptamana sau in timpul sarbatorilor legale. Scopul acestui serviciu este de a pune apelantii in legatura cu o persoana competenta responsabila de preluarea apelurilor sau cu un cadru medical calificat care ar putea oferi asistenta sau consiliere medicala telefonica, in special atunci cand este imposibil de contactat serviciul medical la care apelantul recurge in mod obisnuit.
Decizia adoptata de Comisie se bazeaza pe decizia UE din 2007 privind numerele cu prefixul „116” ( IP/07/346 ), care prevede rezervarea a trei numere suplimentare unice la nivelul UE pentru servicii cu caracter social: 116 000 - l inia telefonica de urgenta pentru copiii disparuti , 116 111 - l inia de asistenta telefonica pentru copii si 116 123 - l inia de asistenta telefonica ce ofera sprijin psihologic ( IP/09/276 ).
Potrivit Comisiei, decizia prevede obligatia tarilor UE de a lua masuri pentru ca cele doua numere noi sa poata fi atribuite de autoritatile nationale de reglementare in sectorul telecomunicatiilor de la 15 aprilie 2010.
“Ramane la latitudinea autoritatilor nationale competente sa solicite si sa puna in functiune numerele respective”, arata aceeasi sursa.
In iulie 2006, in cadrul strategiei coordonate a UE in domeniul drepturilor copiilor, Comisia Europeana a propus rezervarea unui numar de telefon unic pentru a raporta cazurile de disparitie a copiilor (116 000) si a unui alt numar la care copiii pot suna atunci cand au nevoie de ajutor (116 111) ( IP/06/927 ). La 15 februarie 2007 si, respectiv, la 29 octombrie 2007, Comisia a decis rezervarea numerelor 116 000 si 116 111 (precum si a numarului 116 123 pentru liniile de asistenta telefonica ce ofera sprijin psihologic) in toate statele membre ale UE ( IP/07/188 ). Decizia obliga tarile UE sa puna la dispozitie numere cu prefixul „116”, dar nu le obliga sa aloce aceste numere unor furnizori de servicii sau sa asigure prestarea serviciilor respective.
Decizia de modificare adoptata poate fi consultata aici.
Comentarii articol (0)