Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, vicepresedintii Comisiei Europene - Viviane Reding, comisarul responsabil pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie in cadrul UE, si Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitala, au indemnat statele membre ale UE sa isi intensifice eforturile in vederea introducerii unor sisteme de alerta privind copiii si in vederea punerii cat mai repede in functiune a liniei telefonice de urgenta 116000, destinata semnalarii copiilor disparuti.
„Fiecare copil disparut inseamna o tragedie si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a preveni astfel de tragedii. Comisia a creat linia europeana de urgenta 116000 pentru a permite semnalarea copiilor disparuti si pentru a oferi recomandari si sprijin familiilor acestora oriunde in Europa. Din pacate, aceasta linie de urgenta nu este operationala decat in 11 state membre”, a afirmat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.
„Este dificil sa accepti faptul ca niste masuri care ar putea fi utile nu sunt inca pe deplin aplicate in toata Uniunea. Ar fi o dubla tragedie daca unui copil disparut care ar incerca sa telefoneze la linia de urgenta 116000 i-ar raspunde robotul si ar auzi un mesaj inregistrat in prealabil, anuntand faptul ca serviciul va deveni operational in 2012. Invit statele membre sa depuna toate eforturile pentru a schimba aceasta situatie”, mai spune aceasta.
„Statele membre trebuie sa isi respecte obligatiile legale nu numai de a pune in functiune, cat mai repede posibil, numarul de urgenta pentru semnalarea copiilor disparuti, ci si de a asigura o buna informare a publicului in aceasta privinta”, adauga si Vicepresedintele Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitala.
UE a adoptat deja normele necesare pentru a garanta faptul ca numarul 116000 este rezervat peste tot in UE pentru liniile de urgenta destinate semnalarii copiilor disparuti si oferirii de recomandari si sprijin familiilor acestora. Aceste linii de urgenta sun,t in prezent, operationale in 11 state membre (Belgia, Danemarca, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania si Slovacia). Odata cu adoptarea, in noiembrie 2009, a noilor reglementari ale UE in domeniul telecomunicatiilor, statele membre ale UE au obligatia sa depuna toate eforturile astfel incat linia de urgenta 116000 sa fie activata pana la data de 25 mai 2011.
Comisia va monitoriza indeplinirea acestei obligatii de catre statele membre, la fel cum a facut pentru numarul unic european pentru apeluri de urgenta 112, care poate fi apelat gratuit oriunde in UE.
Comisia sprijina, de asemenea, crearea unor sisteme transfrontaliere de alerta privind copiii, care sunt utile pentru cautarea copiilor rapiti prin faptul ca permit populatiei sa furnizeze autoritatilor competente informatii in timp real. Astfel de sisteme de alerta exista in 8 state membre (Tarile de Jos, Portugalia, Franta, Luxemburg, Belgia, Grecia, Germania si Regatul Unit).
Istoricul dosarului
La 15 februarie 2007, Comisia a adoptat o decizie care impune tarilor UE obligatia de a rezerva numarul 116000 pentru linii de urgenta privind copiii peste tot in UE. Comisia a indemnat in mod repetat statele membre sa puna acest numar in functiune cat mai curand posibil.
In luna martie a acestui an, Comisia a adoptat doua propuneri care contin noi norme menite sa intensifice lupta impotriva abuzurilor asupra copiilor, a exploatarii sexuale a copiilor si a pornografiei infantile. Aceste noi propuneri vor garanta acordarea unei asistente mai eficace victimelor si adoptarea unor masuri mai aspre impotriva persoanelor care se fac vinovate de acte de exploatare sexuala a copiilor si de trafic de copii.
Conform reglementarilor revizuite in domeniul telecomunicatiilor, adoptate in 2009, in special conform articolului 27a din Directiva modificata privind serviciul universal, statele membre au obligatia sa depuna toate eforturile astfel incat, pana, cel tarziu, la data de 25 mai 2011, cetatenii sa aiba acces la un serviciu care sa opereze o linie telefonica de urgenta destinata semnalarii cazurilor de copii disparuti. Linia de urgenta va fi disponibila apeland numarul „116000”. Conform aceleiasi directive, statele membre au, de asemenea, obligatia de a „se asigura ca cetatenii sunt informati in mod adecvat in legatura cu existenta si utilizarea serviciilor corespunzatoare seriei de numere „116", in special prin initiative care vizeaza in mod specific persoanele care calatoresc intre statele membre”.
Informatii suplimentare aici.
Comentarii articol (0)