La nivel european, Romania ocupa Locul I, in ceea ce priveste puterea de cumparare a Managerilor. Aceeasi pozitie fruntasa este ocupata de Romania si cand se vorbeste despre cele mai mari diferente salariale, intre pozitiile de management si functiile administrative, se arata intr-un Raport al Companiei Globale de Consultanta in Management Hay Group privind Puterea de Cumparare a Top Managementului .
Raportul Companiei Globale de Consultanta in Management Hay Group prezinta date si informatii din 56 de tari privind cei doi indicatori ai pietei de talente: puterea de cumparare a Managerilor si diferenta de salarizare dintre posturile la nivel de management si functiile administrative.
In ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor, Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est care apare in Top 20.
“ Pentru cel de al 2 lea an consecutiv, Romania se afla intre primele 10 tari din lume si pe locul 1 in Europa, in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor dar si a diferentei intre salarille Top Managementului si a functiilor administrative. Aceasta pozitionare nu ne-a surprins si se explica prin taxa unica de 16% mult mai mica decat in tarile din Europa de Vest, dar si de costul vietii mai scazut din Romania comparativ cu a tarilor din Europa Centrala”, declara
Alina Popescu, Reward Manager in cadrul Hay Group Romania.
Desi s-au facut eforturi constante in ultimii 3 ani de crestere a salariilor muncitorilor si functiilor administrative in Romania, salariile Top Managementului sunt de 10 ori mai mari decat ale acestora. Acest lucru este explicabil prin situatia economica dificila, inghetarea salariilor, neplata bonusurilor o fiscalitate mai mare decat in Romania dar si un cost al vietii mai ridicat comparativ cu al nostru.
Nu suntem singuri!
Dar nu trebuie sa ne alarmam, pentru ca, raportul Hay Group arata ca, cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est se afla in topul tarilor cu diferente salariale foarte mari intre Senior Manageri si functiile administrative, trei dintre acestea se afla in Top 11 (Romania, Ucraina si Polonia), dar toate celelate tari vecine apar in Top 30.
De asemenea, aflam ca, in urma cu 2 ani, cele mai multe posturi de Top Management erau ocupate de expati in Romania, incepand de anul trecut a existat o tendinta in piata de promovare a managerilor romani, pachetele de salarii si beneficii oferite fiind cu o medie de 30% mai mici decat bugetul alocat pentru expati.
Impactul crizei economice asupra salariilor Top Managerilor a fost redus de cererea de talente
“Diferenta dintre puterea de cumparare a managerilor din tarile cu o economie in curs de dezvoltare si cei din tarile cu o economie deja matura, probabil va creste in urmatorul an. Efectele crizei inca nu s-au resimtit indeajuns de mult in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor. In tari unde guvernele au crescut cheltuielile publice pentru a ajuta sectorul privat sa “depaseasca furtuna”, va exista o crestere simtitoare a impozitelor si a costului vietii. Abia atunci se va face simtit impactul adevarat asupra veniturilor raportate la cheltuieli, lucru cel mai probabil a se intampla in urmatorii cativa ani”, afirma
Harry Meintassis, General Manager Hay Group Romania.
Rezultatele ne releva ca in Orientul Mijlociu si Asia unde exista un deficit de talente pentru pozitiile de Senior Management, impactul crizei economice asupra salariilor si bonusurilor Top Managementului a fost minor, de asemenea se pastreaza o diferenta foarte mare intre salariile la nivel de top si cele ale functiilor administrative si muncitorilor.
Puterea de cumparare – Unde sunt cei mai multi bani?
Top 5 tari cu cea mai mare putere de cumparare sunt statele din Orientul Mijlociu, tari cu zacaminte mari de petrol si fara taxe devansand tarile dezvoltate UK, SUA si Europa de Vest.
Tari precum SUA si UK ocupand locurile 30 si respective 43 in Indexul Puterii de Cumparare la nivel global datorita fiscalitatii mari si a costului vietii.
Despre Hay Group
Hay Group este o firma ce ofera consultanta pe probleme de management la nivel mondial si care lucreaza cu lideri pentru a transforma strategiile in realitate.
Comentarii articol (1)