"Prapastia" dintre salariile expatilor si ale managerilor romani este tot mai mica. Peste cinci ani, cistigurile se vor egaliza.
Salariile managerilor romani de top vor ajunge peste aproximativ cinci ani la nivelul celor primite de expatii incadrati pe aceleasi pozitii, indica studiile companiei de consultanta Stanton Chase. "In cinci ani, salariile managerilor romani se vor egaliza cu cele ale expatilor", ne-a declarat Panos Manolopoulos, managing partner la Stanton Chase International.
Diferentele se diminueaza treptat
Din datele Stanton Chase, in urma cu cinci ani, un manager detasat in Romania din alta tara cistiga in medie cu 40-50% mai mult decit un manager roman. Existau chiar cazuri in care diferenta era de pina la 100%. Cu timpul insa, aceste diferente au inceput sa se diminueze, astfel incit in momentul de fata un expat este remunerat cu un salariu cu 20-30% mai mare decit un roman care ocupa aceeasi pozitie. "Romanii capata experienta si devin foarte competitivi pe piata fortei de munca. De asemenea, pentru angajatori acestia au un «pret» rezonabil. Practic, atit in cazul unui expat, cit si in cazul unui roman, vorbim despre aceeasi eficienta", explica Manolopoulos.
De la exil la normalitate
Reducerea treptata a diferentelor dintre salariile managerilor romani si cele ale strainilor care lucreaza in tara noastra este pusa de reprezentantul Stanton Chase atit pe seama faptului ca in Romania salariile sint in crestere, dar si pe faptul ca sumele primite de expati scad. "In trecut, Romania era foarte diferita fata de cum arata acum. Pentru unii straini sa vina aici era chiar un fel de exil. Erau o tara si o piata extrem de dificile. Acum insa a devenit un loc popular astfel incit este firesc ca si salariile expatilor sa scada".
Salariul, plus inca 40%
Indiferent daca salariile expatilor nu vor mai fi la fel de substantiale ca inainte, managerii adusi din alte tari se vor bucura insa de avantajele ce fac parte din asa-numitele pachete pentru expati. Este vorba despre asigurari de sanatate si de viata, bani pentru acoperirea cheltuielilor cu acomodarea si a celor de calatorii. La acestea se mai adauga de obicei actiuni la compania respectiva, acoperirea cheltuielilor pentru protocol sau pentru educatia copiilor angajatului - atunci cind este cazul. Totodata, in ultima vreme angajatorii ofera expatilor si diverse beneficii legate de acomodarea lor culturala, cum ar fi diverse cursuri. Una peste alta (exceptie facind actiunile), aceste beneficii se ridica in medie la aproximativ 40% din salariul anual net al expatului.
10.000 de expati
In Romania se afla in jur de 8-10.000 de expati care ocupa pozitii de conducere in diverse companii, iar numarul lor creste de la an la an. Reprezentantul Stanton Chase estimeaza insa ca in urmatoarea perioada ritmul de crestere a numarului de expati se va mai domoli.
"Numarul lor creste de la an la an, in medie cu 10-15%. Dar ritmul de crestere cred ca se va mai incetini", estimeaza Manolopoulos, potrivit caruia una dintre explicatii ar putea fi faptul ca recent au inceput sa lucreze in companiile romanesti asa-numitii "semiexpati", care traiesc de foarte mult timp in afara tarii de origine si drept urmare nu mai beneficiaza de "pachetele de beneficii acordate de angajatori acestui tip de angajat".
Manageri foarte tineri
Una dintre caracteristicile care ii diferentiaza pe managerii adusi din afara tarii de cei romani se refera la virsta. Conform analizelor realizate de Stanton Chase, in Romania exista foarte multi manageri de 30-35 de ani. In schimb, in celelalte state din sud-estul Europei si in Statele Unite ale Americii, aceeasi pozitie este ocupata de persoane de 40-45 de ani. "Stiu Senior Lawyer in Romania care au 30-35 de ani. In Europa, pe o pozitie similara nu gasesti persoane mai tinere de 40 de ani. In general, media de virsta a managerilor din Romania este cu cinci-zece ani mai mica decit in celelalte tari", exemplifica Manolopoulos. "In Romania este mai usor sa promovezi. Pentru ca vorbim despre o economie in crestere, despre o piata agresiva ce se bazeaza pe oameni tineri. Pozitiile de top nu au ajuns inca sa fie ocupate de persoane in virsta, astfel incit este mult loc pentru cei tineri", explica acesta.
Stocuri pentru Euro 2008
Conform datelor Stanton Chase, managerii straini stau in Romania in medie 2,5 ani. In celelalte state din vecinatate, media este insa de 1,5 ani. "In primul rind, Romania este perceputa de catre expati ca un mediu extrem de prietenos. Un alt motiv pentru care se sta mai mult in Romania decit in celelalte state din Europa Centrala si de Est consta in faptul ca, fiind vorba despre o piata in crestere, acestia obtin rezultate bune mai usor. Nu in ultimul rind, este vorba de limba, care se invata usor", explica Manolopoulus. Un alt motiv enumerat de reprezentantul Stanton Chase se refera la oportunitatile de angajare pe care le au expatii in Romania.
Salarii de top pentru posturi de lider
Salariile managerilor de top pot ajunge pina la 360.000 de euro pe an. Media este insa undeva la 40.000 de euro pe an.
In medie, un manager de top din companiile care activeaza pe piata autohtona primeste un salariu brut de 40.000 de euro, se arata in-tr-un studiu realizat de institutul german Consdata marketing in colaborare cu institutul austriac Regio Datadat oferit recent publicitatii. Liderii din companiile autohtone se plaseaza astfel pe locul 19 in Europa in privinta puterii de cumparare. Clasamentul este condus de Elvetia, unde salariul mediu anual se ridica la peste 130.000 de euro. Mai precis, un manager de top din sistemul bancar poate incasa anual intre 80.000 si 150.000 de euro.
Cele mai banoase industrii
Cu cit sint remunerati managerii romani depinde foarte mult si de domeniul in care activeaza. Cel mai bine platite astfel de joburi sint in telecomunicatii, sistemul bancar sau retail. Mai precis, un manager de top care lucreaza in sistemul bancar poate primi intre 80.000 si 150.000 de euro pe an, in vreme ce in sectorul petrolier si avocatii primesc in jur de 100.000 de euro pe an. Directorii financiari si cei din resurse umane sint remunerati anual cu 80.000 de euro, iar in IT si telecomunicatii salariile se invirt in jurul a 36.000 de euro.
Totusi, dupa cum arata o analiza realizata de revista "Biz" impreuna cu reputate companii de resurse umane, un Chief Executive Officer intr-o societate din industria telecomunicatiilor poate cistiga pina la 360.000 de euro pe an net, iar un general manager care activeaza in retail poate primi intre 84.000 si 180.000 de euro pe an.
Comentarii articol (0)