Somajul reprezinta principala problema a europenilor, in timp ce criza financiara a ajuns sa nu mai constituie o problema. Totusi, cei mai multi dintre cetatentii statelor europene nu considera ca punctul culminant al crizei sa fi fost depasit, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene privind rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru.
Astfel, in conditiile in care G20 si FMI au impulsionat redresarea economica, populatia considera ca guvernele nationale si Uniunea Europeana sunt cele mai in masura sa intreprinda actiuni impotriva efectelor crizei.
„Cetatenii au indicat in mod limpede ca locurile de munca reprezinta principala lor ingrijorare, iar UE trebuie sa continue sa-si concentreze intreaga atentie si sa se angajeze pe deplin in rezolvarea problemelor generate de criza” a afirmat Margot Wallström, vicepresedinta Comisiei Europene, responsabila cu relatiile institutionale si strategia de comunicare.
Majoritatea europenilor (54%, cu 7 puncte mai putin fata de perioada mai – iunie 2009) cred ca impactul maxim al crizei asupra locurilor de munca inca nu s-a produs, iar 38% dintre ei cred ca acest a a trecut deja. Aceasta cifra este cu zece puncte mai mare decat cea din sondajul precedent.
Aceeasi tendinta pozitiva fata de primavara lui 2009 poate fi observata in privinta evolutiei situatiei economice din UE in urmatoarele douasprezece luni: 30% (+ 6) dintre europeni cred ca in urmatoarele douasprezece luni situatia va fi mai buna, 38% (-) cred ca va fi stationara, iar 21% (- 7) cred ca se va inrautati. 11% (+ 1) nu stiu.
In privinta viitorului economiei mondiale, au fost exprimate opinii la fel de optimiste: 29% (+ 5) cred ca in urmatoarele douasprezece luni situatia va fi mai buna, 36% (-) cred ca va fi stationara, iar 24% (- 6) cred ca se va inrautati. 11% (+ 1) nu stiu.
In ceea ce priveste economia nationala, tendinta pozitiva este mai moderata. Un procent mai mare dintre europeni considera ca situatia generala a economiei din tara lor va fi stationara (37%, + 1) sau se va inrautati (31%, - 3), spre deosebire de un procent mai mic care considera ca se va ameliora (28%, +3). 4% (- 1) nu stiu.
Majoritatea (51%, + 2) considera somajul ca fiind cea mai importanta problema actuala din tara lor. Pe locul doi se afla situatia economica (40%, - 2), urmata de inflatie (19%, - 2), care ocupa locul trei impreuna cu infractionalitatea (19%, + 3). La nivel personal, inflatia (38%, stationar), situatia economica (26%, stationar) si somajul (20%, - 1) raman cele mai importante probleme.
Atat Uniunea Europeana (22%, + 2), cat si guvernele nationale (19%, + 7) sunt percepute ca fiind cele mai in masura sa contracareze criza. Ele sunt urmate indeaproape de G20 (18%, - 2), care in primavara a pierdut pozitia a doua in favoarea guvernelor nationale.
Europenii percep stimularea cercetarii si inovarii din industria europeana (31%), sprijinirea productiei ecologice de bunuri si servicii (30%), sprijinirea agriculturii (27%) si incurajarea infiintarii de intreprinderi (25%) ca fiind modalitatile principale de stimulare a cresterii intr-o maniera sustenabila.
Indicatorii tendintei privind increderea in institutiile europene sunt stabili. In ansamblu, 50% (+ 2) dintre cetatenii UE au incredere in Parlamentul European, in timp ce 33% (- 3) manifesta lipsa de incredere. 46% (+ 2) au incredere in Comisia Europeana, iar 32% (- 2) manifesta lipsa de incredere.
Majoritatea europenilor (53%, stationar) continua sa creada ca apartenenta tarii lor la UE este un aspect pozitiv, in timp ce 57% (+ 1) cred ca tara lor a beneficiat de pe urma statutului de membra a UE.
Fata de editia de toamna 2007, perceptia asupra democratiei pare sa se fi inversat. 53% (- 5) se declara satisfacuti de modul in care functioneaza democratia in tara lor, cifra fiind de 54% (+ 2) in privinta Uniunii Europene. In urma cu doi ani, modul in care functioneaza democratia la nivel national (58%) a fost considerat mai satisfacator decat la nivel UE (52%).
Acest sondaj „Eurobarometru standard” a fost efectuat pe baza de interviuri fata in fata de catre TNS Opinion & Social. Au fost intervievate 30 238 de persoane, in perioada 23 octombrie – 18 noiembrie 2009. Sondajul „Eurobarometru standard” este efectuat de doua ori pe an, primavara si toamna.
Primele rezultate sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)