Legea Nr.384/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2009 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995 afost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 870, din 14 decembrie 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97 din 9 septembrie 2009 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618 din 14 septembrie 2009, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Titlul ordonantei de urgenta se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri pentru organizarea examenului national de bacalaureat in anul scolar 2009—2010”
2. Articolul I devine articolul 1 si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Examenul national de bacalaureat consta in sustinerea urmatoarelor probe:
A. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;
B. proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
C. proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta corespunzator Cadrului european comun de referinta pentru limbi. Elevii care promoveaza pe parcursul invatamantului preuniversitar examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii;
D. proba de evaluare a competentelor digitale. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta, in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu. Elevii care promoveaza pe parcursul invatamantului preuniversitar examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii;
E. probe scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa la limba si literatura romana — proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;
b) proba scrisa la limba si literatura materna — proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;
c) o proba scrisa, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, dupa cum urmeaza:
— matematica — pentru profilul real din filiera teoretica, pentru filiera tehnologica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala;
— istorie — pentru profilul umanist din filiera teoretica sau, dupa caz, pentru filiera vocationala;
d) o proba scrisa la care elevul poate opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele doua grupe de discipline:
— fizica, chimie, biologie sau informatica;
— geografie, filozofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie;
(2) Examenul national de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii invatamantului secundar superior liceal care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au sustinut probele prevazute la alin. (1) lit. A—D;
b) au sustinut toate probele scrise prevazute la alin. (1) lit. E si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) media aritmetica, calculata cu doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise precizate la alin. (1) lit. E este cel putin 6.
(3) Media obtinuta la examenul national de bacalaureat este media aritmetica, calculata cu doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise prevazute la alin. (1) lit. E.
(4) In urma promovarii examenului national de bacalaureat, absolventului i se elibereaza diploma de bacalaureat.
(5) Absolventilor clasei a XII-a sau a XIII-a care au sustinut evaluarile prevazute la alin. (1) lit. A—D li se elibereaza certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, respectiv nivelul de competenta digitala. Eliberarea acestor certificate nu este conditionata de promovarea probelor scrise prevazute la alin. (1) lit. E.
(6) In cazul nepromovarii examenului national de bacalaureat, pot fi recunoscute in sesiunile urmatoare, la cerere, rezultatele evaluarilor sustinute conform alin. (1) lit. A—D, respectiv rezultatele probelor scrise prevazute la alin. (1) lit. E care au fost promovate cu cel putin nota 5.
(7) In decursul unui an scolar se organizeaza doua sesiuni ale examenului national de bacalaureat.
(8) Candidatii proveniti din invatamantul preuniversitar de stat pot sustine examenul national de bacalaureat si examenul de certificare a competentelor profesionale fara taxa de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la aceste examene sunt conditionate de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
(9) Evaluarile prevazute la alin. (1) lit. A—D se organizeaza si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant, pe parcursul clasei terminale de liceu, in fata unei comisii prezidate de directorul unitatii de invatamant si numite prin decizie a inspectorului scolar general.
(10) Probele scrise din examenul national de bacalaureat, prevazute la alin. (1) lit. E, se sustin dupa incheierea anului scolar, in fata unei comisii stabilite de inspectoratul scolar.
(11) Comisia prevazuta la alin. (10) este condusa de un presedinte, numit prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii dintre cadrele didactice universitare de predare, avand titlul stiintific de doctor. In situatii bine justificate, poate fi numit in functia de presedinte si un cadru didactic din invatamantul liceal, avand gradul didactic I si performante profesionale deosebite, titular in alta unitate de invatamant decat cea din care provin elevii care sustin probele scrise ale examenului national de bacalaureat.
(12) Comisia prevazuta la alin. (10) este alcatuita din profesori de la alte unitati de invatamant decat cele din care provin elevii care sustin probele scrise ale examenului national de bacalaureat.
(13) Numarul comisiilor prevazute la alin. (10) si numarul unitatilor de invatamant in care se desfasoara probele scrise din examenul national de bacalaureat se stabilesc de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, la propunerea inspectoratelor scolare.
(14) Rezultatele examenului national de bacalaureat sunt publice.”
3. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11, cu urmatorul cuprins:
„Art. 1
1. — (1) Absolventii din promotiile anterioare datei intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta care nu au sustinut sau nu au promovat examenul national de bacalaureat si/sau examenele de certificare a calificarii profesionale pot sustine aceste examene conform unei metodologii speciale elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.
(2) Examenele prevazute la alin. (1) se sustin in sesiuni speciale organizate in anul scolar 2009—2010.”
4. Articolul II devine articolul 2.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
p. PRESEDINTELE SENATULUI,
TEODOR VIOREL MELESCANU
Bucuresti, 10 decembrie 2009.
Nr. 384.
Comentarii articol (0)