ACCES GRATUIT
Scolile vor fi finantate pe baza standardelor de cost pe elev
„Unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale vor fi finanþate pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar/an”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedinþei Executivului.
Articolul continuă mai jos
„Unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale vor fi finantate pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar/an”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului.
„Pe baza acestor standarde de cost, pentru fiecare unitate de invatamant vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege”.
Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamant, si tinand cont daca unitatea de invatamant se afla in mediul urban sau rural.
Purtatorul de cuvant al Executivului a precizat, de asemenea, ca punctul de reper a fost invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei. Pentru invatamantul in limbile minoritatilor se aplica coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienti, standardele de cost cresc sau scad in functie de criteriile mai sus mentionate.
Masura adoptata astazi va permite determinarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani stabilite prin lege, pe langa promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanta.
Tot in domeniul educatiei, Executivul a adoptat o Hotarare privind aprobarea diferentierii pe zone geografice si localitati a indemnizatiei ce se acorda personalului didactic calificat de predare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 330/2009, a anuntat Ioana Muntean. Diferentierea pe zone si localitati izolate va fi de maxim 20%, si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.
Aceasta decizie a fost luata in vederea motivarii cadrelor didactice din mediul rural si zonele izolate de pe teritoriul Romaniei. Masura a fost discutata cu federatiile sindicatelor din invatamant.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)