Guvernul a adoptat in sedinta din 29 decembrie 2009 un act normativ care stabileste noile condiþii privind garantarea drepturilor de producþie cu finanþare publicã. In baza acestora, fermierii pot obþine garanþii pentru creditele de producþie în cuantum de pânã 80% din valoarea creditului, iar valoarea maximã a unei garanþii pe care o pot obþine este de 2,5 milioane euro.
Iata declaratia de presa pe care Ministrul Agriculturii, Dl. Mihail Dumitru, a acordat-o astazi, 29 decembrie 2009, imediat dupa ce s-a terminat sedinta de guvern.
Mihail Dumitru: Bunã seara. În seara aceasta, Guvernul a adoptat ºi prima mãsurã în favoarea fermierilor. Este vorba despre noile condiþii privind garantarea drepturilor de producþie cu finanþare publicã.
Aceastã mãsurã prevede condiþiile în care fermierii pot prelua credite ºi pot obþine garanþii din resurse publice pentru creditele de producþie, degrevându-i pe aceºtia de obligaþia de a furniza garanþii reale cum ar fi pãmântul sau alte astfel de valori.
În aceste noi condiþii, fermierii pot obþine garanþii pentru creditele de producþie în cuantum de pânã 80% din valoarea creditului, iar valoarea maximã a unei garanþii pe care o pot obþine este de 2,5 milioane euro.
Ministerul Agriculturii a pus deja la dispoziþia Fondului de Garantare resurse financiare în valoare de 250 milioane lei, resurse pe care Fondul de Garantare le poate multiplica de 5 ori, adicã poate acorda garanþii în valoare de 1,25 miliarde de lei.
De asemenea, în anul 2010, vom suplimenta aceste fonduri cu încã 86 milioane lei, astfel încât posibilitatea de garantare creºte.
Aº vrea sã vã mai informez cã, pe data de 4 ianuarie 2010, vom lansa de asemenea o schemã de garantare pentru investiþii în domeniul agricol ºi dezvoltãrii rurale. Aceasta de finanþatã din fonduri europene. Vom lansa licitaþia pentru a selecta gestionarul acestei scheme de garantare, astfel încât beneficiarii fondurilor europene, fondurilor din Programul Naþional de Dezvoltare Ruralã vor putea obþine garanþii pentru creditele de cofinanþare a investiþiilor pe care vor sã le facã. Sperãm cã acestã facilitate sã fie disponibilã undeva în aprilie 2010.
Aº vrea sã clarific un aspect legat de dispariþia unor forme de ajutoare financiare acordate producãtorilor agricoli, fermierilor. Este adevãrat cã începând cu 1 ianuarie 2010, anumite forme de ajutoare care nu sunt conforme cu normele europene privind concurenþa ºi ajutorul de stat vor trebui sã disparã sau vor fi înlocuite cu alte forme care vor fi în conformitate cu aceste norme europene. Aceasta este o consecinþã a negocierilor Tratatului de Aderare a României cu Uniunea Europeanã, negociere care a fost fãcutã, ºtiþi bine, în perioada 2004-2006- atunci s-a negociat un regim de continuare a acestor forme de ajutor pentru încã 3 ani de zile, iar aceºti 3 ani de zile au venit azi la scadenþã.
Ceea ce vã pot spune este cã fermierii nu vor rãmâne fãrã sprijin financiar, pentru cã aceºtia beneficiazã, în fiecare an, de o cotã tot mai mare de sprijin financiar care vine din partea UE prin acele plãþi pe suprafaþã, plãþi la hectar, ºi ºtiþi poate cã aceste plãþi la hectar cresc anual în cuantum de 10%, astfel încât, la sfârºitul anului 2015, vor ajunge la nivelul subvenþiilor echivalente cu cele din statele membre vechi.
Desigur cã, în perioada imediat urmãtoare, va trebui sã gãsim pentru unele forme de ajutor care au existat ºi care înregistreazã o continuitate, astfel încât sã le putem defini ºi negocia cu CE, sã continuãm ajutorarea unor sectoare cum ar fi, de exemplu, sectorul bovinelor , ovinelor, caprinelor. Existã ºi unele forme de ajutor pe care, cu siguranþã nu le vom mai putea continua. Aº vrea sã mai adaug cã, pe lângã sprijinul financiar direct care vine de la UE ºi forme de ajutor naþional, vom acorda, în fiecare an, plãþi compensatorii, astfel încât beneficiul financiar net al fermierului este mai mare decât cel pe care îl oferã UE. Mulþumesc.
Reporter: Care sunt acele fonduri pe care nu le vor mai primi?
Mihail Dumitru: Existã o subvenþie pentru apa de irigaþii, pentru carnea de porc ºi pasãre. Celelalte forme de subvenþii care au existat considerãm cã putem sã le gãsim în forme de continuare, ca de exemplu: subvenþii pentru grupurile de producãtori , sau în domeniul bovinelor, ovinelor ºi caprinelor.
Comentarii articol (0)