Tarifele de prima pentru raspunderea civila auto (RCA) notificate de catre societatile de asigurare au crescut pentru anul 2010, comparativ cu 2009, in medie cu 15%, la aceste tarife urmand sa se aplice sistemul bonus-malus, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), intr-un comunicat de presa publicat luni.
Potrivit CSA, tarifele de prima sunt stabilite astfel incat sa permita acoperirea tuturor obligatiilor ce rezulta din emiterea acestor polite. Asiguratorii RCA isi stabilesc tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, in baza unor calcule actuariale, ce utilizeaza informatii detinute despre propriul portofoliu. In acest fel, societatile de asigurare au posibilitatea de a stabili tarife diferentiate in functie de profilul clientului, respectiv: varsta asiguratului, domiciliul acestuia, daunalitatea inregistrata sau tipul vehiculului.
“Tarifele de prima pentru RCA notificate de catre societatile de asigurare au crescut pentru anul 2010, comparativ cu 2009, in medie cu 15%”, arata aceeasi sursa.
De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare au obligatia de a aplica sistemul bonus-malus la tarifele de prima pe care le-au stabilit.
Sistemul bonus-malus presupune acordarea unor reduceri de prima, in situatia in care asiguratul nu a inregistrat daune, sau aplicarea unor majorari asupra primei de asigurare in situatia in care asiguratul a inregistrat daune.
Astfel, un asigurat care nu a inregistrat daune va beneficia de o reducere de 10% pentru o polita incheiata pentru un an, putand sa ajunga la un bonus de 50% daca timp de sapte ani nu inregistreaza daune pe RCA.
Avand in vedere numarul de dosare de dauna avizate in temeiul politelor obligatorii RCA, rezulta ca cei mai multi dintre asigurati, circa 90%, vor beneficia de bonus intrucat nu provoaca evenimente.
Unui asigurat care a inregistrat daune i se aplica o majorare a primei de asigurare, respectiv un malus. Malusul se aplica in functie de numarul de evenimente si nu in functie de valoarea daunei. Procentul de majorare se aplica diferentiat in functie de istoricul asiguratului, respectiv de numarul anilor anteriori fara daune, si poate ajunge, in cazul unei daune, pana la 30%.
Totodata, CSA precizeaaza ca rolul sau se limiteaza in a urmari respectarea cerintelor impuse prin Norme si desfasurarea activitatii in conditii de prudentialitate si profesionalism, neavand nicio interventie in stabilirea tarifelor de prima pentru asigurarea RCA.
“Normele in vigoare impun societatilor de asigurare sa stabileasca tarifele pe baza unor calcule actuariale pentru limitele de despagubire prevazute in norme, cu respectarea criteriilor de prudentialitate, precum si sa notifice catre CSA aceste tarife”, reiese din comunicatul de presa.
__
Tarifele politelor RCA stabilite de asiguratorii autorizati pentru 2010 pot fi consultate aici.
Comentarii articol (0)