Pe scurt, prin dispozitiv antiradar se intelege acel dispozitiv care bruiaza undele radio emise de un aparat radar. Prin dispozitiv de detectare a radarului intelegem acel dispozitiv destinat sa atentioneze un conducator auto asupra existentei unui aparat radar in apropiere. Distinctia este importanta, din moment ce primele sunt ilegale in multe state europene, pe cand detectoarele de radar cunosc un regim mai permisiv. Iata mai multe informatii:
IN
Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata infractiune, pedepsita cu amenzi cuprinse între 2700 lire turcesti, cu achitarea imediata, sau 3600 lire turcesti cu achitarea la iesirea din Turcia (echivalentul a circa 1500, respectiv 2000 Euro) si confiscarea aparatului.
Folosirea aparatelor antiradar este interzisa în
Austria. Folosirea acestor dispozitive de detectare a aparatelor radar constituie contraventie, iar sanctiunea prevazuta consta în amenda (pâna la 4 000 euro) si confiscarea aparatului. De asemenea, exista posibilitatea retinerii temporare a autoturismului.
Nici in
Ungaria nu este permisa folosirea aparatelor antiradar. In privinta aparatelor de detectare a radarelor, acestea sunt permise.
Pe teritoriul
Republicii Cehe este interzisa utilizarea aparatelor antiradar. Utilizarea lor constituie contraventie si se penalizeaza cu amenda de 2 000 coroane cehe, care reprezinta echivalentul a aproximativ 85 Euro. Detectoarele de radar sunt permise.
Conform Codului Rutier polonez, in
Polonia este interzisa dotarea masinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum si dispozitive antiradar. Aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste cu 3 puncte de penalizare si o amenda de 500 de zloti.
In
Italia este interzisa detinerea si utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contraventia la aceasta regula fiind sanctionata cu amenzi ridicate.
Pe teritoriul
Spaniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar. Acestea reprezinta infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi si a punctelor de penalizare.
Pe teritoriul
Elvetiei detinerea, utilizarea si comercializarea aparatelor de detectare a radarelor, precum si a celor antiradar este total interzisa, constituind infractiune si se pedepseste conform legislatiei fiecarui canton.
In
Germania este interzisa montarea pe masina a dispozitivelor antiradar sau a detectoarelor de radar. Incalcarea acestei reguli constituie infractiune si se pedepseste cu o amenda de 75 de euro, cu 4 puncte de penalizare si confiscarea dispozitivului.
In
Bulgaria, este interzisa folosirea aparatelor anti-radar si a detectoarelor de radar.
In final,
Romania este tara in care detectoarele de radar sunt legale, in timp ce antiradarele sunt ilegale, folosirea lor fiind considerata contraventie.
Comentarii articol (6)