Uniunea Nationala a Barourilor din Romania(UNBR) a publicat recent o decizie interpretativa cu privire la aplicarea corecta a prevederilor articolului 27 lit. c) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si a prevederilor art. 49 lit. c) din Statutul profesiei de avocat.
A. Precizari prealabile
Interpretarea acestor texte apare ca fiind necesara, datorita faptului ca in practica s-au ivit situatii in care unele filiale ale Casei de Asigurari a Avocatilor (in continuare C.A.A.), au solicitat suspendarea din profesie a avocatilor care nu si-au indeplinit obligatia de plata a majorarilor de intarziere aferente sumelor restante la bugetul filialei, iar o hotarare cu privire la aceasta solicitare nu a putut fi luata in lumina normelor mai sus indicate, intrucat acestea au fost interpretate in mod diferit de consilierii din cadrul barourilor.
Intr-o prima opinie s-a apreciat ca textul cuprins in art. 27 lit. c) din Legea 51/1995 si art. 49 lit. c) din Statutul profesiei de avocat este unul foarte clar si se refera la toate obligatiile catre bugetul filialei C.A.A., atat debitul in sine cat si accesoriile acestuia (reprezentate de majorarile de intarziere).
Intr-o alta opinie s-a apreciat ca cele doua texte se refera doar la suma de baza datorata de avocat bugetului C.A.A. si nicidecum la majorarile de intarziere, iar neplata majorarilor de intarziere, oricat de vechi ar fi aceste obligatii de plata, nu poate atrage in nicio situatie aplicarea sanctiunii suspendarii.
B. Texte legale si statutare incidente
Art. 27 lit. c) din Legea 51/1995:
„Calitatea de avocat este suspendata:
c) in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor;”
Art. 49 lit. c) din Statutul profesie de avocat:
„Exercitiul profesiei de avocat se suspenda:
c) in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor;”
Art. 308 alin.(3) din Statutul profesiei de avocat:
„(3) Depasirea cu cel mult 5 zile a termenului de plata prevazut la alineatul precedent atrage obligatia de plata a majorarilor de intarziere in favoarea C.A.A.. La achitarea contributiei avocatul este obligat sa ateste, in scris si sub semnatura veniturile realizate din onorarii in luna pentru care se efectueaza plata si pentru care plateste cota de contributie in conditiile prevazute de Statutul C.A.A.. Statutul C.A.A. va prevedea forma si modalitatea in care se face si se inregistreaza declaratia.”
Art. 309 alin. 1 din Statutul profesiei de avocat.
„(1) Neplata contributiilor lunare in cuantumul si la termenele stabilite atrage aplicarea masurii prevazute la art. 27 lit. c) din Lege.”
C. Concluzii
Avand in vedere prevederile art. 1111 din Codul Civil, care stipuleaza in mod clar ca “debitorul unei datorii pentru care se plateste dobanda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata ce se face pe capital cu preferinta asupra renditei sau dobanzii” si de faptul ca si in situatia unei plati partiale, facuta pe capital si dobanda, aceasta se imputa mai intai asupra dobanzii,
rezulta cu claritate ca textele cuprinse in art. 27 lit. c) din Legea 51/1995 si art. 49 lit. c) din Statutul profesiei de avocat, interpretate in sensul prevederilor din Codul Civil evocate mai sus, se refera la toate obligatiile catre bugetul filialei C.A.A., atat la debitul propriu-zis cat si la accesoriile acestuia, reprezentate de majorarile de intarziere. O astfel de interpretare rezulta si din sintagma „pana la lichidarea integrala a datoriilor”, folosita in finalul acestui text.
Comentarii articol (0)