Pasapoartele biometrice vor fi eliberate de luni, 25 ianuarie, de catre toate serviciile de profil din tara, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Administratiilor si Internelor (MAI). Acestea contin 50 de elemente de siguranta, iar pretul eliberarii lor este de 234 de lei.
Potrivit secretarului de stat al MAI, Mihai Capra, implementarea pasaportului biometric la nivelul intregii tari reprezinta indeplinirea, inainte de termen, a unui angajament luat in conditiile in care data stabilita pentru finalizarea acestei activitati era 31 ianuarie 2010.
In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre, Romania, ca stat membru, a introdus pasapoartele electronice.
Elementul de noutate al acestui tip de pasapoarte consta in introducerea mediului electronic de stocare (cipul). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia.
De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.
Fata de pasapoartele vechi, care raman valabile pana la expirare si care contin 32 elemente de siguranta, pasapoartele electronice contin 50 elemente de siguranta.
Directia Generala de Pasapoarte enumara ca elemente de noutate: introducerea elementelor biometrice in cip, iar cipul este introdus intr-o pagina de policarbonat care asigura protectia si securitatea acestuia, garantand totodata autenticitatea, integritatea si confidentialitatea datelor, stema Romaniei in tehnologie intaglio, pagina din policarbonat - continand datele de identificare ale titularului si cipul - pozitionata intre coperta intai (interioara) si pagina 1, pagina 1 cu fotografia in umbra a titularului realizata prin imprimare inkjet, fotografia titularului gravata laser si fotografia in umbra realizata prin perforatie cu laser, numarul pasaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar in pagina din policarbonat gravat laser, datele informatizate citibile optic (MRZ), banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinde filigrane in 3 tonuri, firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere, este introdus in coperta insemnul “Uniunea Europeana”, insemnul distinctiv pentru pasaport electronic.
Valabilitatea pasaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu varsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare este de pana la 30 de zile lucratoare.
Potrivit institutiei, contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala - S.A. la pretul de 234 lei inclusiv T.V.A (se achita la unitatile CEC Bank), iar taxa consulara este de 32 lei (se achita la unitatile CEC Bank sau trezorerie).
Pentru situatii de urgenta cetatenii romani pot solicita pasaportul temporar, care se elibereaza in cel mult 3 zile lucratoare. Pretul de cost al pasaportului temporar este de 196,2 lei (64,2 lei contravaloarea pasaportului se achita la unitatile CEC Bank, 32 lei taxa consulara se achita la unitatile CEC Bank sau la trezorerie, dupa caz, si 100 lei tariful suplimentar de urgenta se achita la trezorerie), si are un termen de valabilitate de 1 an.
Implementarea sistemului s-a realizat treptat in intreaga tara, incepand cu 15 septembrie 2009 dupa ce a fost testat in cadrul unui proiect pilot, la nivelul judetului Ilfov, din 31 decembrie 2008.
Pana la data de 15 ianuarie 2010, la nivelul intregii tari au fost eliberate aproximativ 8.000 de pasapoarte biometrice.
Comentarii articol (4)