În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a introdus paşapoartele electronice.
Paşapoartele vechi rămân valabile pană la expirare.
Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare este de până la 30 de zile lucrătoare.
Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de către Compania Naţională Imprimeria Naţională - S.A. la preţul de 276 lei (244 lei inclusiv T.V.A se achită la unităţile CEC Bank, iar taxa consulară este de 32 lei se achită la unităţile CEC Bank sau trezorerie).
Copiii au nevoie de paşaport individual.
Actele pentru obţinerea paşaportului nu se pot depune prin procură, însă pentru ridicarea lui poate fi imputernicită o persoană.
Pentru situaţii de urgenţă românii pot solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare. Preţul de cost al paşaportului temporar este de 216,0 lei (84,0 lei contravaloarea paşaportului se achită la unităţile CEC Bank, 32 lei taxa consulară se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie, după caz, şi 100 lei tariful suplimentar de urgenţă se achită la trezorerie), şi are un termen de valabilitate de 1 an.
Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni si se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, în următoarele situaţii:
1. pentru persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic;
2. în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state în care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
3. când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar filele au fost epuizate;
4. când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească urgent în străinătate;
5. când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii, concursuri oficiale, pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte.
Pentru eliberarea paşaportului simplu temporar în oricare din situaţiile menţionate mai sus se percepe tariful suplimentar de 100 lei prevăzut de Legea nr.248/2005.
Actele necesare dobândirii unui paşaport
- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original şi fotocopie. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original şi fotocopie.
- paşaportul anterior, dacă acesta există;
- dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului, completate pe numele titularului, in original.
[ link extern ] /