Fondurile de pensii private vor ajunge sa administreze, la sfarsitul anului 2010, active nete totale de circa 4,5 miliarde de lei, in beneficiul a peste 5 milioane de clienti, arata principalele concluzii ale evenimentului "XPRIMM ANNUAL FORECAST MEETING 2010: PENSII PRIVATE" organizat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), in colaborare cu principalii operatori din piata de pensii private.
In conditiile majorarii, de la 2% la 2,5%, a nivelului contributiei virate catre Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar putea ajunge la sfarsitul anului 2010 la active nete in administrare in valoare totala de 4,2-4,5 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro. Numarul total al participantilor la sistem va depasi, cel mai probabil, 5 milioane, in timp ce numarul fondurilor va ajunge la 9 (fata de 12 in prezent, dupa finalizarea celor 3 fuziuni aflate in curs).
Pe Pilonul III de pensii private facultative, operatorii din domeniu asteapta o crestere lenta, in ton cu evolutiile din economie si de pe piata muncii. La sfarsitul anului 2010, activele nete ale fondurilor de pensii facultative ar putea ajunge la 350 de milioane de lei, iar numarul total de participanti se va situa intre 220.000 si 250.000, fata de 187.000 la sfarsitul anului 2009. Strategiile investitionale ale fondurilor vor urma modelul Pilonului II, insa cu o diversificare mai larga a optiunilor disponibile pentru clienti.
„Anul 2010 nu va fi usor pentru piata de pensii private, insa sistemul va continua sa se dezvolte si sa se consolideze. Odata depasita masa critica a primului miliard de euro aflat in administrare, importanta fondurilor de pensii private va creste continuu atat in economie, cat si pe pietele financiare”, a declarat Cornelia COMAN, Vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Totodata, APADR arata ca dezvoltarea sistemului de pensii trebuie privita in Romania, ca peste tot in lume, luand in considerare toate cele 3 componente ale sale: pensiile publice (Pilonul I), pensiile private obligatorii (Pilonul II) si pensiile private facultative (Pilonul III). Rolul fondurilor de pensii private este acela de a completa in mod armonios, si nu acela de a inlocui, sistemul de pensii de stat, oferind participantilor o necesara si binevenita diversificare a surselor de venit la varsta pensionarii.
Concluzii pentru anul 2009
Pilonul II
Fondurile de pensii private obligatorii au raspuns pe deplin asteptarilor exprimate de specialisti la inceputul anului trecut, chiar in conditiile in care mediul economic a suferit de pe urma unei crize financiare mult mai grave decat se previziona la inceputul lui 2009, iar volumul banilor care au intrat in sistem a fost redus simtitor prin inghetarea contributiilor la nivelul de 2%. Fondurile de pensii administreaza active nete de peste 560 de milioane de euro, in beneficiul a peste 4,5 milioane participanti activi.
Cu un randament mediu de peste 17%, fondurile de pensii au furnizat in 2009 cele mai atractive beneficii, in comparatie cu celelalte instrumente de economisire/investire disponibile pentru publicul larg pe pietele financiare din Romania. Ca termen de comparatie, dobanzile la depozitele bancare s-au situat, de-a lungul anului 2009, intr-o plaja de 12%-13%, iar inflatia pe intreg anul a fost de 4,74%.
Pilonul III
Fondurile de pensii private facultative au inregistrat in 2009 un ritm de dezvoltare ceva mai lent in raport cu estimarile de inceput de an, in contextul in care criza financiara a afectat puternic piata muncii si a scazut substantial interesul angajatorilor de a acorda beneficii salariale sub forma contributiei la pensiile private.
La sfarsitul anului 2009, numarul participantilor la Pilonul III depasea usor 187.000, in timp ce volumul activelor nete in administrare era de circa 48,2 milioane de euro. La nivelul intregii piete de pensii private facultative, randamentul mediu in 2009 a fost de aproape 16%.
Comentarii articol (0)