Potrivit art. 242 din Codul muncii[1], si art. 23 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca[2] „contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate”.
La expirarea duratei se poate incheia un nou contract sau va fi aplicat, in continuare, cel existent in conditiile stabilite de parti.
Aceasta situatie ridica problema asa numitei teorii a drepturilor castigate si anume: drepturile consacrate intr-un contract trebuie considerate ca drepturi castigate la negocierea viitorului contract sau la renegocierea clauzelor existente?
O asemenea teorie a drepturilor castigate nu are un suport legal; ea nu este suficient de argumentata nici doctrinar. Insa, ea se impune din ratiuni de echitate si pe baza principiului bunei credinte. De aceea, in practica, ca regula generala, procesul este evolutiv, de la an la an salariile cresc, respectandu-se teoria drepturilor castigate, ca o consecinta a unor rezultate economice constant superioare.
Insa, din cele ce preced nu trebuie sa se creada ca teoria drepturilor castigate se impune implacabil in toate cazurile. Atunci cand rezultatele economico-financiare scad, diminuandu-se corespunzator beneficiile, drepturile salariale nu mai pot creste, uneori nici macar nu vor fi mentinute fata de contractul colectiv de munca anterior. Concluzia decurge din aplicarea principiului de drept potrivit caruia pacta sunt servanda (conventiile trebuie respectate) daca rebus sic stantibus (cat timp lucrurile vor ramane la fel)
3.
De aceea, se considera ca ar fi „necesara o precizare legala riguroasa si clara, in sensul ca nu se poate porni de la teoria drepturilor castigate in materia contractelor colective de munca daca s-au schimbat conditiile economico-financiare in sens radical negativ. Evident spre a se evita abuzul patronal, legea ar trebui sa circumstantieze extrem de concret limitele si conditiile care, odata schimbate, ar putea antrena diminuarea drepturilor castigate anterior prin contractele colective de munca
4.
NOTE:
__
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
2Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, modificata si completata ulterior.
3Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009, p. 310-311.
4I.T. Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, Ed. Wolters Kluwer, Bucuresti, 2007, p. 159.
Comentarii articol (0)