Reorganizarea activitatii excede notiunii de reorganizare a persoanei juridice (comasare, divizare, desprinderea unei parti din patrimoniu ei etc.) in intelesul art. 40 si urmatoarele din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice[1], ci ea poate privi si structura sa interna, compartimentele sale , etc. si in general orice masuri organizatorice menite sa conduca la imbunatatirea activitatii.[2]
Frecvent, reorganizarea unui sector are loc prin desfiintarea posturilor din cadrul unui punct/e de lucru al unui angajator si trecerea unei parti dintre salariatii ale caror posturi au fost desfiintate la sediu.
Recent, mi-au atras atentia reglementari privitoare la acest aspect. Contractul colectiv de munca aplicabil in cazul analizat precizeaza ca salariile de baza pentru intregul personal sunt diferentiate pe functii si categorii de unitati, conform grilei de salarizare intre limite. Acestea s-au aplicat pana la momentul reorganizarii activitatii. Salariatii ale caror posturi urmau sa fie desfiintate au fost selectati in urma unui concurs (numarul de posturi era mai mic decat numarul de candidati) si cei care au promovat concursul si-au schimbat locul de munca la sediu. Decizia angajatorului a fost in concordanta cu art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii
3, potrivit caruia acesta are prerogativa stabilirii organizarii si functionarii unitatii.
Indiscutabil, prin acest concurs, a avut loc evaluarea performantelor profesionale individuale ale salariatilor pentru indeplinirea unui volum mai mare si complex de atributii la sediul angajatorului.
Organizarea concursului echivaleaza cu manifestarea vointei juridice a acestuia in sensul trecerii salariatilor cu performante profesionale adecvate, din cadrul punctelor de lucru desfiintate in categoria de salariati superioara, de la sediu. Consimtamantul lor a fost dat in trepte, prin cererea de inscriere la concurs si prin semnarea actului aditional, in considerarea art. 41 alin. (1) si alin. (3) lit. b) si c) din Codul muncii, promovarea concursului fiind conditia acordului de vointa intre ei si angajator.
Initiativei acestuia din urma de a reorganiza activitatea prin concursul de selectie, ii corespunde in mod necesar initiativa renegocieri salariului.
Angajatorul are obligatia sa initieze renegocierea salariului, atat dupa evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale cat si dupa orice alt moment prin care evalueaza asemenea performante, deci si in urma concursului de selectie initiat de el, cu consecinta schimbarii categoriei profesionale, a locului si a atributiilor de serviciu, in conformitate cu prevederile din contractul colectiv de munca la care am facut referire. Doar in subsidiar poate interveni initiativa salariatilor pentru negocierea salariului, dar aceasta nu il exonereaza pe angajator de obligatie. De altfel, este cunoscut faptul ca salariatul are, prin insasi natura raportului de munca, o pozitie subordonata fata de angajator.
Nu are nicio relevanta faptul ca salariul negociat intre limitele aplicabile punctelor de lucru se regaste intre limitele aplicabile sediului angajatorului, ci dimpotriva - initiativei de a reorganiza activitatea prin concursul de selectie, ii corespunde in mod necesar initiativa renegocieri salariului.
Mentinerea salariului la nivelul punctelor de lucru este, fara doar si poate, o discriminare, criteriul ce a stat la baza tratamentului diferentiat putand fi considerata categoria profesionala - cea anterioara schimbarii locului de munca la sediu – mai exact categoria profesionala a salariatilor din cadrul punctelor de lucru.
Prin promovarea concursului de selectie, salariatii au intrat, de drept, intr-o categorie profesionala superioara - ca atributii, salarizare, complexitate a atributiilor - celei din cadrul punctelor de lucru, deci trebuiau sa fie tratati in conditii egale cu ceilalti salariati ce-si desfasurau activitatea la sediu si nu diferit.
Subliniem ca in asemenea situatii atributiile si sarcinile de serviciu nu trebuie sa fie sub nivelul pentru care a fost organizat concursul de selectie, deoarece in considerarea acestuia s-a format consimtamantul de vointa in sensul schimbarii locului de munca.
Singurul criteriu de acordare al salariului il poate reprezenta numai prestarea muncii – cantitatea si calitatea ei. In acest sens dispune art. 154 alin. (1) din Codul muncii: ”Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca”. Prevederile mentionate sunt in concordanta cu art. 10 din acelasi Cod, pricipalele efecte ale unui contract de munca fiind prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator. Cauza obligatiei de a presta munca o constituie executarea obligatiei de plata a drepturilor de natura salariala. Asadar, singurul criteriu de acordare a salariului il poate reprezenta numai prestarea muncii.
4
NOTE:
[1] Publicat in Buletinul Oficial, nr. 8 din 30 ianuarie 1954.
[2] Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009, p. 539.
[3] Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
[4] A se vedea si Ana Cioriciu Stefanescu,
Renegocierea anuala a salariului - sesizarea unor practici abuzive, pe www.Avocatnet.ro (rubrica Analize)
Comentarii articol (0)