...anul trecut. Noua cota de impozit a fost majorata de la 5 la suta la 10 la suta prin Ordonanta Guvernului nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Aceasta prevedere a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2005, desi atat premierul Tariceanu, cat si vicepremierul Adriean Videanu sustineau sus si tare ca Guvernul va gasi solutii pentru ca impozitul pe dividende sa nu creasca din acest an. Nimeni n-a avut curajul sa recunoasca faptul ca interventiile celor doi guvernanti au fost doar niste dorinte exprimate prin declaratii politice, legate de o anumita filosofie a impozitarii, fara nici o putere in fata legii. In aceasta situatie, reprezentantii mediului de afaceri au reclamat incorectitudinea acestei masuri (avand in vedere ca impozitul pe profit este la nivelul practicat anul trecut - 25 la suta) si au amenintat ca vor contesta masura la Curtea Constitutionala.
In replica, reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca firmele n-au de ce sa se planga deoarece in etapele anterioare aprobarii ordonantei au fost consultati partenerii sociali, reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, in cadrul Comisiei de Dialog Social. "In urma acestor discutii, reglementarea privind cota de impozit de 10 la suta privind veniturile sub forma de dividende nu a suportat modificari. Asadar, mediul de afaceri cunostea reglementarea inca din etapa de proiect a ordonantei" se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Surpriza insa, deoarece unii reprezentanti ai mediului de afaceri spun ca nu au fost niciodata de acord cu masura propusa. "Nu stiu la ce mediu de afaceri se refera Finantele. Fiecare isi legitimeaza un mediu de afaceri pentru a-si sustine masurile.
Nu este adevarat ca noi am fi fost de acord cu aceasta masura. Noi am sesizat ca a fost o anomalie si reactia noastra a fost foarte ferma, atat la discutiile cu fostul Guvern, cat si la cele cu partidele din actuala coalitie de guvernamant", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Acesta a precizat ca astfel s-au creat niste rupturi de logica in politica fiscala care incalca principiile contabilitatii (veniturile trrebuie impozitate la nivelul momentului cand au fost create) si da nastere hazardului moral. Investitorii straini spun ca principala dorinta pe care o au se refera la predictibilitatea legislatiei fiscale.
Comentarii articol (0)