Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta care propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop.
Proiectul de Ordonanta de urgenta are in vedere aprobarea programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei.
Conform abordarii specifice proiectelor pentru autoritatile locale finantate din instrumente structurale, un proiect este finantat din fonduri structurale (de obicei, in procent de max.85% din valoarea eligibila a proiectului), din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul de stat (max. 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (min 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile).
In aceste conditii, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata de un beneficiar unitate administrativ-teritoriala se poate cifra intre 2-10% din valoarea proiectului. O situatie similara din punct de vedere al dificultatii asigurarii contributiei proprii la proiecte si a unui cash - flow fara blocaje o au operatorii regionali de apa care implementeaza proiecte de mari dimensiuni in cadrul POS Mediu, se mentioneaza in nota de fundamentare.
Avand in vedere dificultatile pe care le intampina anumite categorii de beneficiari in contractarea imprumuturilor pentru asigurarea acestei contributii proprii, Ministerul Finantelor Publice propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop. Printr-un astfel de mecanism, fondul de garantare mandatat de Ministerul Finantelor Publice va emite garantii in numele si in contul statului in favoarea institutiilor de credit care, in urma unei proceduri de selectie, vor putea acorda imprumuturi pentru categoriile de beneficiari eligibili.
Beneficiarii programului de sprijin pot fi unitati administrativ teritoriale care implementeaza proiecte finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene si operatori regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare care implementeaza proiecte finantate in cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operational Sectorial „Mediu”, cu respectarea urmatoarelor
conditii cumulative:
a) solicitantii sprijinului au incheiat un contract de finantare cu o Autoritate de management sau Organism intermediar pentru proiectul pentru care solicita sprijin;
b) proiectele pentru care se solicita sprijin sunt promovate in urmatoarele domenii: infrastructura rutiera, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei si infrastructura in domeniul sanatatii;
c) proiectele pentru care se solicita sprijin prevad realizare de lucrari si/sau achizitie de echipamente, intr-o proportie de cel putin 50% din valoarea eligibila a proiectului.
Printr-un astfel de mecanism, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, mandatat de Ministerul Finantelor Publice, va emite garantii in numele si in contul statului in favoarea institutiilor de credit care, in urma unei proceduri de selectie stabilite prin hotarare de guvern, vor putea acorda imprumuturi pentru categoriile de beneficiari eligibili.
Adoptarea masurilor de sprijin pentru beneficiarii proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene, implementate in domenii prioritare pentru economia romaneasca, in vederea contractarii de credite destinate asigurarii contributiei proprii a beneficiarilor, propuse prin proiectul de act normativ, contribuie la dinamizarea mediului de afaceri, prin realizarea unei efect multiplicator in economie.
*Proiectul poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)