ACCES GRATUIT
Cat de optimisti suntem?
Desi traversam o perioada de criza economica, europenii sunt, in general, multumiti de situatia lor personala si optimisti in ceea ce priveste perspectivele pe termen scurt, se arata intr-un sondaj al UE, publicat saptamana aceasta. Insa, in momentul in care sunt intrebati ce parere au despre situatia existenta la nivel national, motive de multumirele de multumire sunt rare.
Articolul continuă mai jos
Respondentii au fost rugati sa-si evalueze gradul de bunastare tinand cont de factori precum locul de munca, locuinta si situatia financiara a familiei.
Romania, punctaj negativ
Gradul de multumire variaza foarte mult de la o tara la alta. in general, locuitorii din nord si vest sunt mai multumiti de viata pe care o duc si se declara mai optimisti decat europenii din sudul si din estul Europei.
Cel mai ridicat nivel de satisfactie personala s-a inregistrat in Danemarca, tara care a obtinut 8 puncte pe o scara de la -10 la 10. Pe locurile urmatoare se situeaza Suedia, Olanda si Finlanda.
Romania ocupa ultima pozitie cu -1,9 puncte. Situatia din Ungaria, Grecia si Bulgaria este perceputa la fel de negativ.
Vladimir Špidla, comisar pentru afaceri sociale, considera ca rezultatele sondajului sunt „reconfortante” deoarece, „in ciuda dificultatilor economice, majoritatea europenilor sunt multumiti de viata pe care o duc”.
Participantii la sondaj au evaluat si conditiile existente la nivel national, inclusiv situatia economica, piata locurilor de munca, piata imobiliara, costul vietii si calitatea serviciilor oferite de administratia publica. in contrast cu gradul ridicat de satisfactie fata de situatia personala, europenii se arata destul de nemultumiti cu privire la aceste aspecte. Ei considera ca situatia s-a deteriorat in ultimii cinci ani si, mai mult decat atat, se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca in continuare.
Intrebati ce parere au despre aspectele-cheie ale politicii sociale, precum pensiile si alocatiile de somaj, europenii s-au aratat la fel de pesimisti. Ramane totusi de consemnat o singura exceptie: in general, europenii sunt multumiti de sistemul de sanatate, chiar daca satisfactia lor se mentine la cote moderate.
La sondaj au participat aproximativ 27.000 de persoane din 30 de tari, reprezentand cele 27 de state membre, plus Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
Studiul s-a desfasurat pe durata a trei saptamani, in lunile mai si iunie, cand Europa se straduia sa iasa dintr-o criza fara precedent in ultimele decenii. Rezultatele au fost incluse in raportul Comisiei din 2009 privind situatia sociala in Europa.
Eurobarometrul poate fi consultat aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)