Discutiile s-au referit la masurile care trebuie adoptate, în continuare, în baza Memorandumului semnat cu FMI, în luna iunie 2004.
Premierul Tariceanu a subliniat ca România îsi va respecta angajamentele luate cu FMI si ca va urmari sa aiba o crestere economica care sa duca la diminuarea saraciei prin cresterea puterii de cumparare.
„Vrem ca România sa aiba o crestere economica solida, sanatoasa, stabila care sa se bazeze pe mentinerea echilibrelor macroeconomice, pe mentinerea deficitului bugetar sub control, astfel încât inflatia sa scada în continuare, astfel încât veniturile în termeni reali ale populatiei sa poata creste si sa existe o crestere a puterii de cumparare a cetateanului”, a declarat premierul Tariceanu în fata presei, dupa întâlnire.
Guvernul va fi obligat însa sa fie extrem de precaut în privinta politicilor fiscale si monetare pentru ca, pe termen lung, cresterea economica înregistrata în 2004 prefigureaza o supraîncalzire a economiei care ar putea avea efecte defavorabile, a apreciat premierul.
Primul-ministru a mai spus ca o serie de masuri luate în anul 2004, din motive de ordin politic si electoral, au produs dezechilibre importante la energie, de exemplu, care au consecinte economice defavorabile în acest an.
Alte masuri ale fostului Executiv privind cresteri succesive ale salariilor, obliga actualul Guvern sa anuleze dezechilibrele din acest domeniu, pentru a nu avea o scara anormala a salarizarilor în ierarhia functiilor publice.
Seful Misiunii FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, a precizat ca în discutiile cu autoritatile române vor fi evaluate dezvoltarea economica din 2004 si perspectivele pentru dezvoltarea economica în 2005. El a precizat ca sunt discutate cu Guvernul si cu Banca Nationala a României obiectivele macroeconomice pe 2005, respectiv cresterea economica, inflatia si balanta de plati si politicile menite sa duca la atingerea acestor obiective.
„Discutam cu Guvernul politica fiscala si de venituri si cu Banca Centrala politica globala privind cursul de schimb si politica monetara. Pe lânga discutiile macroeconomice discutam si despre reforma. Aici importante sunt discutiile despre politica în domeniul energetic si respectiv preturile energiei, situatia generala a întreprinderilor publice, programul de privatizare, precum si climatul general privind afacerile si investitiile din România”, a spus Emmanuel van der Mensbrugghe.
Delegatia misiunii FMI se va afla în România timp de doua saptamâni iar obiectivul declarat al întâlnirilor este de a finaliza discutiile privind aranjamentul Acordului Stand-by.
Comentarii articol (0)