O scrisoare de intentie urmeaza sa fie semnata în acest sens.
Negocierile cu delegatia FMI au decurs în conditii excelente, partile cazând de comun acord asupra tintelor macroeconomice pentru anul 2005: inflatia - 7%, deficitul contului curent - 6,9%; cresterea economica - 5,5%, deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB.
Pâna la semnarea memorandumului, Guvernul trebuie sa opereze o rectificare de buget, pentru a demonstra ca va pune în practica masurile promise pentru îndeplinirea acestor tinte.
"Ne apropiem de finele perioadei în care primim asistenta din partea FMI. Pâna la sfârsitul acestui an sau cel mai târziu pâna la mijlocul anului viitor, nu va mai fi nevoie de un acord cu FMI. România îsi va stabili singura strategia si programele economice", a declarat astazi presei primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.
Seful Executivului a subliniat, la încheierea discutiilor cu FMI, ca multe din masurile severe pe care le va lua Guvernul în acest an sunt impuse de derapajele si derogarile de la acordul cu Fondul facute de fostul Executiv, condus de Adrian Nastase, din considerente electorale. Premierul Tariceanu a exemplificat cu amânarea cresterii preturilor la energie electrica; cresterile salariale din anumite sectoare, peste limitele stabilite împreuna cu FMI; cresterile salariale acordate în 2004 si nebugetate în 2005. Din aceasta perspectiva, "situatia descoperita s-a dovedit a fi mai complicata decât ne imaginam", a aratat primul-ministru.
Premierul a aratat ca Guvernul va lua masurile pentru ajustarea indicatorilor macroeconomici, inclusiv masurile neîndeplinite de fostul Guvern. Executivul va sustine o crestere economica solida, care sa evite supraîncalzirea economiei, motiv pentru care tinta a fost stabilita la 5,5%.
Totusi, Guvernul nu va renunta la prioritatile de guvernare: reforma fiscala si recalcularea pensiilor. Pe 14 martie primele pensii recalculate vor intra în plata, a precizat seful Executivului. "Asa cum am mai aratat, Guvernul este suveran în ceea ce priveste optiunile majore de politica economica si sociala, iar FMI nu s-a amestecat în prioritatile asumate de Guvern", a precizat premierul, în replica la speculatiile privind o eventuala amânare a recalcularii pensiilor.
"Subliniez ca noi facem o adevarata reforma fiscala, cu scopul de a încuraja munca si investitiile. Vrem sa introducem o disciplina fiscala la toti contribuabilii. Acum se afla în lucru un pachet legislativ privind înasprirea pedepselor pentru evaziunea fiscala", a mai aratat primul-ministru.
Seful Executivului a conchis ca situatia României este buna, pentru ca "suntem în grafic în ceea ce priveste procesul de preaderare la Uniunea Europeana", activitatea fiecarui minister pe relatia cu UE fiind monitorizata îndeaproape.
Guvernul României - Biroul de presa - 08.02.2005
Comentarii articol (0)