Cresterea ratei somajului si scaderea castigului salarial nu au influentat negativ piata pensiilor private, dupa cum indica o analiza efectuata de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). Astfel, in luna ianurie, Pilonul II a inregistrat o crestere de 0,5%, in timp ce Pilonul III a avut o crestere de 5,5%, fata de decembrie 2009. De asemenea, valoarea activelor nete din Pilonul II si III a depasit 620 de milioane de euro.
“In contextul economic al anului 2009, caracterizat prin scaderea efectivului de salariati, cresterea numarului de someri, scaderea castigului salarial mediu brut precum si prin scaderea produsului intern brut, piata pensiilor private, aflata in etapa de acumulare, a inregistrat o evolutie pozitiva”, informeaza CSSPP.
Principalii indicatori din sistemul pensiilor private, respectiv numarul de participanti si activele nete ale fondurilor de pensii, s-au mentinut pe un trend ascendent, inregistrand cresteri lunare continue pe parcursul anului 2009, diferentiindu-se, insa, in partea a doua a anului, cand acestea au fost semnificativ mai mici fata de primul semestru.
De la momentul implementarii sale in Romania, sistemul de pensii private a crescut in permanenta prin acumularea de active si s-a consolidat inclusiv prin fuziuni. Astfel incat, la momentul finalului de an 2009, pe piata existau un numar de 12 de fonduri de pensii administrate privat si 13 fonduri facultative.
La sfarsitul anului trecut, valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat se ridica la mai mult de 2,3 milioane lei (aproximativ 564 milioane euro), inregistrandu-se o crestere de 3 ori fata de inceputul anului 2009.
In acelasi timp, fondurile de pensii facultative inregistrau active nete de 204 milioane lei (circa 48 milioane euro), in crestere de 2,4 ori fata de inceputul anului 2009.
Fondurile de pensii private au inregistrat si in prima luna a anului 2010 o crestere usoara, pastrand, in contextul economic general, ritmul lunar mai lent inregistrat in ultima parte a anului 2009.
Astfel, conform datelor CSSPP, in ianuarie, aproximativ 5 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II , in crestere cu 0,5% fata de decembrie 2009. Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de peste 2,5 milioane lei (616 milioane euro), in crestere cu 6,4% fata de decembrie 2009.
Si fondurile de pensii facultative - Pilonul III au inregistrat o usoara crestere. In ianuarie, numarul participantilor a fost de peste 188 de mii de persoane, in crestere cu 0,7% fata de decembrie 2009, iar activele nete au fost in suma de 215 milioane lei (52 milioane euro), respectiv in crestere cu 5,5% fata de ultima luna a anului trecut.
Totodata, analiza CSSPP scoate in evidenta faptul ca valoarea activelor detinute de fonduri este inca redusa, reprezentand in 2009 doar 0,49% din Produsul Intern Brut.
CSSPP precizeaza ca ritmul de crestere semnificativ va conduce, in urmatorii ani, la o importanta ridicata acestui sector in ansamblul sistemului financiar din Romania.
Sistemul de pensii private urmareste, mai intai de toate, asigurarea unui standard de calitate a vietii viitorilor pensionari, la un nivel mai apropiat de cel din perioada activa precum si eliminarea presiunii asupra bugetului asigurarilor sociale, prin fructificarea sumelor acumulate in fondurile de pensii, din contributiile participantilor.
Pe langa aceste aspecte, fondurile de pensii private pot contribui la dezvoltarea economiei prin investitii majore, odata cu acumularea unui volum suficient al activelor, in conditiile cresterii volumului contributiilor si a investirii profitabile a acestora.
“Orizontul investitional pe termen lung si apetitul la risc redus al acestor fonduri implica o participare activa pe piata instrumentelor cu venit fix si o alocare a fondurilor catre sectoarele economiei cu potential de dezvoltare pe termen lung. Dezvoltarea fondurilor de pensii private va avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare locale si datorita activitatii pe care acestea o desfasoara pe piata de capital”, arata aceeasi sursa.
Sistemul de pensii private se afla in etapa de acumulare a contributiilor si investire, in primii ani de functionare. In Romania, Pilonul II functioneaza din luna mai 2008, iar Pilonul III din luna mai 2007.
Comentarii articol (0)