Economia UE a inceput sa se redreseze treptat, desi inca se confrunta cu anumite probleme, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene. In al treilea trimestru din 2009, PIB-ul real a reintrat pe o panta ascendenta, punand capat celei mai lungi si mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene.
Masurile anticriza adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial in imbunatatirea situatiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de crestere a incetinit in trimestrul al patrulea, odata cu disparitia progresiva a impactului unor factori temporari.
“Conform celor mai recente date, perspectivele economice ale UE raman in linii mari neschimbate. In 2010, PIB-ul ar trebui sa creasca cu 0,7% in UE si in zona euro. Proiectiile de inflatie raman la randul lor in mare masura neschimbate, la 1,4% pentru UE, respectiv 1,1% pentru zona euro. Incertitudinile legate de aceste proiectii raman numeroase, asa cum a aratat-o evolutia recenta a pietelor financiare”, se arata in comunicatul de presa.
„Redresarea economiei UE se concretizeaza, dar este inca fragila. Reasezarea economiei europene pe o traiectorie puternica si sustenabila ar trebui sa fie principalul nostru obiectiv. Pentru aceasta, trebuie sa actionam pe doua fronturi: relansarea economica si consolidarea finantelor publice. Noua strategie Europa 2020 pentru modernizarea economiilor noastre ar trebui sa mearga mana in mana cu consolidarea finantelor publice. Acest lucru este necesar pentru o crestere sustenabila si pentru crearea de locuri de munca”, a declarat Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.
Previziunile de crestere pentru UE si zona euro se indeplinesc
Potrivit CE, previziunile de crestere pentru primul semestru al acestui an au fost revizuite usor, in sens crescator, in prognoza Comisiei atat pentru UE, cat si pentru zona euro.
“Insa, din cauza unor revizuiri marginale in sens descrescator pentru cel de-al doilea semestru al lui 2010, rata de crestere a PIB-ului preconizata pentru 2010 in ansamblu ramane relativ neschimbata, la 0,7%, pentru ambele zone. Acest calcul s-a realizat pe baza previziunilor actualizate pentru Franta, Germania, Italia, Țarile de Jos, Polonia, Spania si Regatul Unit, care reprezinta impreuna aproximativ 80% din PIB-ul UE”, specifica documentul.
O relansare mondiala mai puternica
Conform datelor CE, activitatea economica la nivel mondial s-a dovedit a fi mai robusta in a doua jumatate a anului 2009, decat se estimase anterior, in special in economiile emergente din Asia.
PIB-ul real (cu exceptia cazului UE) a evitat anul trecut o cadere abrupta si acum se preconizeaza ca va creste cu aproximativ 4¼% in 2010. Pe termen scurt, indicatorii globali sunt incurajatori, reflectand in parte ciclul stocurilor din industria prelucratoare.
“Pe termen mai lung, se preconizeaza ca va urma o perioada de crestere lenta a economiei mondiale, datorata atenuarii treptate a efectelor masurilor de stimulare si ciclului stocurilor. Diferentele dintre tari raman accentuate, cu o redresare mult mai solida a economiilor emergente, pe fondul reluarii intrarilor de capital si al reinnoirii apetitului pentru risc al investitorilor. Desi redresarea tarilor din afara UE este mai rapida decat se estimase, ramane de vazut in ce masura aceasta va fi de folos Uniunii Europene in acest an”, se mai arata in document.
Un impact modest asupra dinamicii nationale pana in prezent
Imbunatatirea indicatorilor care masoara climatul economic din UE sugereaza o extindere a activitatii economice in viitor, dar datele concrete, in special cele referitoare la productia industriala si la vanzarile cu amanuntul, au fost mai putin incurajatoare in ultimul timp.
Desi mediul extern mai bun decat se preconizase ar putea stimula exporturile, investitiile raman reduse, reflectand o rata de utilizare a capacitatilor exceptional de scazuta.
“Pentru 2010, se estimeaza totodata ca investitiile imobiliare vor ramane si ele reduse, data fiind ajustarea necesara din sectoarele locuintelor din mai multe state membre. Conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit fata de inceputul lui 2009, insa ajustarea bilanturilor nu este finalizata si inca raman incertitudini considerabile. Perspectivele slabe de investitii implica de regula o piata a muncii deficitara in viitor, aceasta putand la randul sau sa limiteze consumul privat. Dat fiind ca principalele forte motoare ale relansarii din UE si la nivel mondial sunt in mare parte temporare, trebuie testata totodata soliditatea relansarii”, informeaza sursa.
Stabilitatea preturilor mentinuta
Procesul amplu de dezinflatie, din cea mai mare parte a anului 2009, se explica in principal prin efecte de baza negativ din sectorul energiei si cel alimentar si prin utilizarea tot mai scazuta a capacitatilor. Inflatia IAPC a crescut usor in ultimele luni din 2009 si a ramas la o rata anuala foarte moderata, de 1,0% in UE si 0,3% in zona euro, asa cum se anticipa in toamna.
“Pentru viitor, se preconizeaza ca o incetinire accentuata a activitatii economice va tine sub control inflatia, compensand cresterile preturilor la energie si la produsele de baza. Se estimeaza ca stabilitatea preturilor va fi mentinuta, proiectiile de inflatie IACP fiind doar marginal revizuite in sens crescator la 1,4% in UE si ramanand neschimbate la 1,1% in zona euro”, spun reprezentantii CE.
Evaluarea riscurilor
Riscurile care planeaza asupra perspectivelor de crestere ale UE pentru 2010 par in continuare, in linii mari, echilibrate. Partea negativa este ca situatia pietelor financiare ramane extrem de incerta si supusa unor riscuri serioase. Partea pozitiva este ca soliditatea relansarii mondiale, in special pe pietele emergente din Asia, si redresarea iminenta a ciclului stocurilor in UE pot avea un impact mai puternic asupra cererii interne decat se estimeaza in acest moment. Cat despre perspectivele de inflatie, riscurile par si in acest caz sa ramana relativ echilibrate in 2010.
Un raport mai detaliat poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)