Romania repeta reteta financiara care a distrus economia Greciei, scrie Capital.
Modelul fiscal care a adus Grecia in pragul dezastrului - cheltuieli uriase facute pe datorie pentru salarii si pensii - seamana izbitor cu ce s-a intamplat in Romania incepand din 2007. Disputa dintre autoritatile grecesti si oficialii zonei euro, in care primii acuza lipsa de sprijin si efectele nefaste ale adoptarii monedei unice, iar ceilalti neseriozitatea Greciei care a mintit constant si cinic in statistici, lasa deja in plan secund cauzele principale ale dezastrului iminent.
Ajuns la mana kazahilor, statul roman estimeaza acum ca va incasa doar jumatate din cele 570 mil. euro de la Petromidia, titreaza Ziarul Financiar.
Statul roman nu a avut niciun cuvant de spus in ceea ce priveste vanzarea grupului Rompetrol, format de omul de afaceri Dinu Patriciu in jurul rafinariei Petromidia, catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz, tranzactie care a facut din Patriciu cel mai bogat om din Romania, desi are de recuperat datorii de 571 mil. euro de la Rompetrol Rafinare - Petromidia. In acest moment, statul nu are certitudinea ca grupul KazMunaiGaz va plati cei 571 de milioane de euro, existand riscul ca sa redevina actionar la Petromidia, intr-un moment in care are mare nevoie de bani.
TVA-ul platit de doua ori se castiga in instanta UE, informeaza EVZ.
Firmele care au virat nejustificat in conturile statului de doua ori acelasi TVA isi pot recupera banii daca ajung la Curtea Europeana de Justitie. O firma de transport international de marfa din Cluj s-a trezit, in urma unui control fiscal, ca trebuie sa dea de doua ori TVA la stat in valoare de 6.500 de lei. Asta dupa ce a emis factura fara TVA catre o companie pentru un transport de camioane cu feribotul, iar apoi a corectat greseala. Firma a dat statul in judecata, dar a pierdut procesul.
Aveti facturi restante la utilitati de peste 100 de lei? Va puteti trezi cu salariul blocat de recuperatori, informeaza Money.ro.
Daca nu ati putut plati sau ati uitat de factura la telefon mobil, fix, curent ori gaze, timp de mai multe luni, sa nu va mire ca intr-o zi va va suna la usa un tanar de 25 de ani, prezentabil si manierat, ca sa va ceara bani. Iar daca nu-i puteti da, ea sau el poate reveni cu un ordin judecatoresc si va poate pune sechestru pe masina ori salariu ca sa-si recupereze suma restanta.
Cate hartoape mai sunt in drumul Romaniei spre euro, scrie Romania Libera.
Crestere economica aproape deloc, somaj spre 9%, pensionati medical readusi la munca, venituri ale bugetului de stat in scadere, deficit bugetar peste cel acceptat de UE – acestea sunt cateva dintre riscurile pentru urmatorii patru ani consemnate de programul de convergenta cu Uniunea Europeana. Economia Romaniei va creste in acest an, intr-un scenariu de risc, cu doar 0,2%, avansul fiind cu peste un punct procentual mai redus decat in scenariul de baza al Guvernului, convenit si cu FMI, care indica o crestere a PIB de 1,3%. Acest scenariu, publicat de Guvern intr-un proiect de program pentru realizarea convergentei cu UE, este mai pesimist decat un altul, numit "de baza", dar care, la randul lui, nu este prea fericit.
Comentarii articol (0)