Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/2010 pentru modificarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2006 privind procedurile de lucru referitoare la derularea operatiunilor de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si a facilitatilor permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile) a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 165, din 15 martie 2010.
Avand in vedere prevederile art. 43 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili, republicat,
in temeiul prevederilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
Banca Nationala a Romaniei emite urmatorul ordin:
Art. I. — Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2006 privind procedurile de lucru referitoare la derularea operatiunilor de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si a facilitatilor permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile), publicat Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 862 din 20 octombrie 2006, se modifica dupa cum urmeaza:
1. In tot cuprinsul ordinului, sintagma „participant eligibil (contrapartida eligibila)” se inlocuieste cu sintagma „participant eligibil”.
2. In tot cuprinsul ordinului, trimiterile la „Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile), cu modificarile si completarile ulterioare”, respectiv la „Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare” se inlocuiesc cu trimiteri la
„Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili, republicat”, respectiv la „Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, republicat.”
3. In tot cuprinsul ordinului, trimiterile la „Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, cu modificarile ulterioare” se inlocuiesc cu trimiteri la „Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare”.
4. In tot cuprinsul ordinului, trimiterile la „Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2006 privind procedurile de lucru referitoare la derularea operatiunilor de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si a facilitatilor permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile)” se inlocuiesc cu trimiteri la „Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2006 privind
procedurile de lucru referitoare la derularea operatiunilor de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si a facilitatilor permanente acordate de aceasta participantilor eligibili, cu modificarile ulterioare.”
5. In tot cuprinsul ordinului, sintagma „semnaturile autorizate si stampila, conform art. 34 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, cu modificarile ulterioare”, sintagma „semnaturi autorizate, conform art. 34 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata” si, respectiv, sintagma „semnaturi autorizate, conform art. 34 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, cu modificarile ulterioare” se inlocuiesc cu sintagma „semnaturile autorizate si stampila, conform prevederilor legale.”
6. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3. — In cazul in care la scadenta operatiunilor de piata monetara si/sau a facilitatii de creditare un participant eligibil nu isi indeplineste obligatiile prevazute in contractele-cadru incheiate cu Banca Nationala a Romaniei, aceasta va aplica prevederile art. 41 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, republicat.”
7. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 14. — Notificarile tuturor tranzactiilor catre participantii eligibili se vor efectua de catre Directia operatiuni de piata din cadrul Bancii Nationale a Romaniei prin modalitatile considerate acceptabile de Banca Nationala a Romaniei, si anume SWIFT, fax, letric.”
8. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15. — In situatia in care, in urma anuntarii rezultatelor licitatiei si a transmiterii notificarilor catre participanti, acestia nu pot onora oferta declarata castigatoare de catre Banca Nationala a Romaniei, se vor aplica prevederile art. 41 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, republicat.”
9. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18. — Notificarile tuturor tranzactiilor catre participantii eligibili se vor efectua de catre Directia operatiuni de piata din cadrul Bancii Nationale a Romaniei prin modalitatile considerate acceptabile de Banca Nationala a Romaniei, si anume SWIFT, fax, letric.”
10. La articolul 21, litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) valoarea unitara nominala, exprimata in valuta de emisiune;”.
11. La articolul 21, litera d) va avea urmatorul cuprins:
„d) valoarea unitara de vanzare ajustata a activelor eligibile la data tranzactiei; pentru activele eligibile denominate in valuta, valoarea respectiva va fi exprimata in lei la cursul publicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua lucratoare anterioara;”.
12. Articolul 40 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 40. — (1) Conditiile de acordare si modul de garantare a creditelor lombard vor fi stabilite prin contractul-cadru de credit lombard, incheiat cu fiecare participant eligibil, al carui model este prevazut in anexa nr. 10.
(2) Inregistrarea, executarea si eliberarea garantiilor constituite in baza contractelor-cadru de credit lombard incheiate cu participantii eligibili se vor realiza in conformitate cu regulile sistemului SaFIR.”
13. Articolul 43 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 43. — (1) Concomitent cu prezentarea solicitarii de credit lombard, participantii eligibili vor solicita Directiei plati, prin intermediul sistemului SaFIR, blocarea garantiilor pentru creditul lombard, prin transmiterea mesajelor SWIFT aferente, conform regulilor sistemului SaFIR, in care se vor specifica cel putin urmatoarele elemente: volumul creditului si datele de identificare ale activelor eligibile care vor fi gajate (respectiv ISIN si valoarea nominala totala pe ISIN). Prin transmiterea mesajelor, participantii eligibili consimt sa garanteze creditul solicitat si dobanda aferenta cu activele eligibile consemnate in mesajele SWIFT.
(2) Directia plati, prin sistemul SaFIR, va verifica eligibilitatea activelor, indeplinirea conditiilor prevazute la art. 6 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, republicat, precum si acoperirea cu garantii in proportie de 100% a creditului solicitat si a dobanzii aferente.
(3) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (2) sunt indeplinite, Directia plati procedeaza la inregistrarea garantiei, conform regulilor sistemului SaFIR, iar Directia operatiuni de piata va notifica participantului eligibil aprobarea creditului.”
14. Articolul 44 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 44. — Directia plati, prin sistemul SaFIR, transmite in sistemul de plati instructiunea de decontare de fonduri aferente facilitatii de creditare.”
15. Articolul 46 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 46. — (1) Deblocarea garantiilor constituite la acordarea creditelor lombard este conditionata de rambursarea creditelor si de plata dobanzilor aferente.
(2) La scadenta creditului, rambursarea fondurilor se va face prin debitarea directa a contului participantului ca urmare a transmiterii de catre participant in sistemul SaFIR a mesajului de eliberare a activelor eligibile gajate. Transmiterea mesajului de eliberare a activelor eligibile gajate reprezinta acordul participantului eligibil pentru debitarea directa a contului cu sumele reprezentand creditul lombard si dobanda aferenta.
(3) Dupa rambursarea creditelor si plata dobanzilor aferente de catre participantul eligibil, SaFIR deblocheaza activele eligibile constituite drept garantie.
(4) In cazul in care, la scadenta creditelor, participantul eligibil nu transmite mesajul de eliberare a activelor eligibile gajate sau in cazul in care in contul participantului eligibil nu sunt suficiente fonduri pentru rambursarea creditului si/sau plata dobanzilor aferente, Banca Nationala a Romaniei procedeaza la recuperarea creantelor prin executarea garantiilor corespunzator valorii nerambursate, in conformitate cu prevederile art. 50 alin. (3) din Legea nr. 312/2004.”
16. Articolul 50 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50. — In vederea verificarii autenticitatii semnaturilor persoanelor autorizate, participantii eligibili vor depune la Banca Nationala a Romaniei — Directia plati — listele cu specimenele de semnaturi ale persoanelor autorizate, conform prevederilor legale, pentru participarea la operatiunile de piata monetara ale Bancii Nationale a Romaniei si la facilitatile permanente acordate de aceasta. Formularul specimenelor de semnaturi este prezentat in anexa nr. 12.”
17. Punctul 3 din anexa nr. 1 va avea urmatorul cuprins:
„3. In situatia in care, la data vanzarii/rascumpararii, ........................................ nu isi indeplineste obligatiile, Banca (participantul eligibil)
Nationala a Romaniei va aplica prevederile art. 41 din Regulamentul nr. 1/2000, republicat.”
18. Anexa nr. 2 se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
19. Anexa nr. 6 se inlocuieste cu anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
20. Punctul 2 din anexa nr. 7 va avea urmatorul cuprins:
„2. In situatia in care la data vanzarii sau cumpararii de valuta ...................................... nu isi indeplineste obligatiile prevazute (participantul eligibil) in prezentul contract-cadru, Banca Nationala a Romaniei va proceda la aplicarea prevederilor art. 41 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000, republicat.”
21. Anexa nr. 10 se inlocuieste cu anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.
22. Anexa nr. 11 se abroga.
Art. II. — Prezentul ordin intra in vigoare la data de 19 aprilie 2010.
Presedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Bucuresti, 5 martie 2010.
Nr. 3.
__
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat anexele 1-2. (fisier .jpeg)
Comentarii articol (0)