Nivelul ratei dobanzii pentru luna octombrie 2006
Circulara nr.19 publicata in M.Of. din data de 10.10.2006, stabileste pentru luna octombrie, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la 8,75% pe an.
Ordinul BNR cu privire la procedurile de lucru referitoare la derularea operatiunilor de piata monetara efectuate de catre aceasta si a facilitatilor permanente acordate participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile).
Ordinul 8/2006, a fost publicat la data de 20.10.2006, in M. Of. Nr. 862. Actul normativ este stucturat in 6 capitole si cuprinde dispozitii referitoare la: Participanti eligibili (contrapartide eligibile), Obligatiile generale ale participantilor eligibili (contrapartide eligibile), Desfasurarea operatiunilor de piata monetara prin intermediul licitatiei, Desfasurarea operatiunilor de piata monetara prin intermediul procedurilor bilaterale sau Operatiuni.
In conformitate cu prevederile acestui ordin fiecare participant la operatiunile de piata monetara ale Bancii Nationale a Romaniei si la facilitatile permanente acordate de Banca Nationala a Romaniei are urmatoarele obligatii:
a) sa incheie contracte-cadru cu Banca Nationala a Romaniei, in baza carora va putea participa la operatiunile de piata monetara ale Bancii Nationale a Romaniei si la obtinerea de facilitati permanente acordate de Banca Nationala a Romaniei;
b) sa ramburseze integral la scadenta creditele colateralizate si creditele lombard acordate, precum si dobanzile aferente.
In ceea ce priveste capitolul 2, respectiv, prezentarea ofertelor de participare la licitatie, conform art. 5, participantii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele la Directia operatiuni de piata din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, prin modalitatile considerate acceptabile de Banca Nationala a Romaniei.
Tranzactiile desfasurate prin intermediul procedurilor bilaterale nu sunt, de regula, anuntate public. Sunt tranzactii care se efectueaza prin negociere directa intre Banca Nationala a Romaniei, prin Directia operatiuni de piata, si participantul eligibil (contrapartida eligibila) respectiv, fara a se apela la mecanismul licitatiei.
Conditiile in care Banca Nationala a Romaniei efectueaza cumparari/vanzari reversibile de active eligibile - repo/reverse repo vor fi stabilite prin contractul-cadru incheiat cu fiecare participant eligibil (contrapartida eligibila), al carui model este prevazut in anexa nr.1 a ordinului.
Procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei
Ordinul nr. 7/2006 dispune cu privire la procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei, fiind publicat in M.Of. Nr. 861 in data de 20.10.2006.
Ordinul BNR, reglementeaza dispozitii cu privire la piata primara si secundara a certificatelor de depozit.
In conformitate cu art.1 al actului normativ, certificatelele de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei au drept caracteristici esentiale urmatoarele:
a) certificatele de depozit se emit lunar;
b) data publicarii anuntului: a doua miercuri din luna, pana la ora 14,00;
c) data licitatiei: ziua lucratoare urmatoare publicarii anuntului licitatiei. Ofertele de cumparare se depun in ziua licitatiei, pana la ora 10,00;
d) data emisiunii (decontarii): ziua lucratoare urmatoare desfasurarii licitatiei;
e) valoarea nominala individuala: 100.000 lei;
f) modalitatea de plasare a certificatelor de depozit: licitatie;
g) metoda de alocare: rata variabila;
h) metoda de determinare a rezultatelor licitatiei: metoda ratei multiple. Participantii pe piata secundara sunt obligati sa dispuna de proceduri interne privind derularea tranzactiilor pe piata secundara, care vor cuprinde prevederi referitoare la toate tipurile de tranzactii care se pot derula, modalitatile prin care se pot incheia tranzactiile, respectiv procedurile de confirmare.
Pe piata secundara a certificatelor de depozit se pot incheia urmatoarele tipuri de operatiuni:
1. tranzactii de vanzare-cumparare: spot/today/tomorrow/forward;
2. tranzactii repo/reverse repo: tranzactii repo/reverse repo pe termen lung, tranzactii repo/reverse repo in cadrul zilei;
3. operatiuni de transfer fara plata;
4. contracte de garantie.
Lista institutiilor de credit ai caror deponenti beneficiaza de garantarea rambursarii depozitelor constituite la acestea
Fondul de Garantare a Depozitelor a publicat in M. Of. Nr. 874 din data de 25.10.2006 Comunicatul care cuprinde lista institutiilor de credit ai caror deponenti beneficiaza de garantarea rambursarii depozitelor constituite la acestea.
Pe aceasta cale, Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar aduce la cunostinta lista institutiilor de credit ai caror deponenti beneficiaza de garantarea rambursarii depozitelor constituite la acestea, in conditiile si in limitele prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Av. Raluca Mustaciosu
SCA « Banica, Marian si Asociatii
Comentarii articol (0)