ACCES GRATUIT
Comisia Europeana
Solutii IT pentru servicii de sanatate durabile
Din cauza imbatranirii populatiei, sistemele publice de sanatate sunt supuse presiunilor, astfel incat guvernele nationale trebuie sa se bazeaze, din ce in ce mai mult, pe solutiile IT, dupa cum se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Tehnologia informatiilor aduce schimbari benefice in sistemul european de sanatate, insa nu in ritmul dorit de Uniunea Europeana.
Articolul continuă mai jos
Ministrii sanatatii din statele membre UE s-au reunit, saptamana aceasta, in Spania pentru a stabili obiective pe termen lung in domeniul
e-sanatatii (termenul desemneaza furnizarea de asistenta medicala cu ajutorul produselor si serviciilor electronice).
Astfel, prin e-sanatate nu se intelege numai utilizarea de noi tehnologii, ci si adoptarea unor metode de lucru mai eficiente.
In timp ce majoritatea medicilor europeni stocheaza si transmit informatii cu ajutorul calculatorului, doar foarte putini dintre acestia utilizeaza alte aplicatii electronice, cum ar fi retetele electronice si monitorizarea la distanta, care permite pacientilor sa fie sub supraveghere medicala fara a se deplasa la cabinetul medical. De asemenea, se practica foarte rar schimbul transfrontalier de date privind pacientii, ceea ce este o mare problema intr-o lume din ce in ce mai mobila.
In 2004, Comisia Europeana a inceput sa promoveze utilizarea solutiilor IT in sectorul sanatatii. Serviciile electronice joaca un rol-cheie in dezvoltarea unei piete medicale europene integrate si sunt esentiale pentru a permite limitarea cresterii exagerate a costurilor.
De asemenea, in 2008, UE a identificat e-sanatatea drept una din cele sase piete emergente pe care Europa are potentialul de a deveni lider mondial. E-sanatatea este cea de-a treia industrie europeana in domeniul sanatatii ca marime, dupa industria farmaceutica si cea a aparaturii medicale. Retele de informatii, inregistrari pe suport electronic si portaluri in domeniul sanatatii - iata doar cateva exemple de proiecte reusite.
In UE, cheltuielile de sanatate reprezinta intre 4% si 11% din produsul intern brut si intre 10% si 18% din totalul cheltuielilor publice.
Sistemele de sanatate finantate din cotizatiile contribuabililor devin din ce in ce mai costisitoare din cauza existentei unei cereri crescute de servicii, in special din partea populatiei in curs de imbatranire. Se estimeaza ca, pana la jumatatea acestui secol, aproximativ 40% din populatia UE va avea peste 65 de ani. Pe de alta parte, va scadea numarul lucratorilor ale caror contributii permit achitarea cheltuielilor de sanatate ale acestei categorii de populatie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)