Imbunatatirea calitatii vietii si a participarii sociale a persoanelor varstnice din Europa, crearea de noi oportunitati de afaceri pentru industriile Europei si utilizarea unor servicii de sanatate si de protectie sociala mai eficace si mai personalizate. Sunt cateva din obiectivele pe care UE doreste sa le atinga in perioada urmatoare.
Ca raspuns la preocuparile legate de imbatranirea accentuata a populatiei europene, Comisia Europeana a adoptat, joi, un plan de actiune european intitulat
„Imbatranind bine in societatea informationala”. Planul va fi insotit de un program european de cercetare si inovatie comun, in domeniul tehnologiilor digitale, cu un buget de peste 1 miliard de euro, in vederea imbunatatirii calitatii vietii persoanelor varstnice acasa, la serviciu si in societate in general. Aceste noi initiative la nivelul UE vor permite europenilor de varsta a treia sa ramana activi mai mult timp si sa traiasca independent.
Pe scurt, planul initiat de Executivul european presupune:
- depasirea barierelor tehnice si de reglementare din calea dezvoltarii pietei prin realizarea de evaluari de piata si prin facilitarea schimburilor de bune practici intre statele membre;
- o mai buna informare si ajungerea la un consens prin intermediul cooperarii dintre partile interesate in 2007 si infiintarea unui portal de internet destinat bunelor practici;
- accelerarea adoptarii tehnologiilor, de exemplu prin intermediul unor proiecte-pilot si al unui program de premii europene pentru aplicatiile de tip „locuinta inteligenta" si „viata independenta",
- stimularea cercetarii si inovatiei prin acordarea imediata de sprijin unui program de cercetare mixt public-privat dedicat „asistentei pentru autonomie la domiciliu".
Programul are ca obiectiv incurajarea crearii de produse, servicii si sisteme inovatoare, bazate pe
Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (TIC), pentru populatia in curs de imbatranire a Europei.
„Imbatranirea populatiei reprezinta o provocare pentru piata fortei de munca si sistemele sociale si de sanatate ale acesteia. Dar in acelasi timp reprezinta si o oportunitate economica si sociala. Tehnologiile informatiei si comunicatiilor vor oferi produse si servicii noi si mai accesibile, care raspund nevoilor persoanelor varstnice", a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru Societatea Informationala si Media.
„Aceste doua initiative vor mobiliza tehnologiile digitale care vor imbunatati viata cotidiana si participarea sociala a persoanelor varstnice si vor crea noi oportunitati pentru industria Europei”, a adaugat Viviane Reding.
TIC le vor permite, treptat, persoanelor varstnice sa ramana active si productive o perioada de timp mai lunga, sa continue sa se implice in cadrul societatii cu servicii online mai accesibile si sa beneficieze de o mai buna sanatate si calitate a vietii un timp mai indelungat.
Majoritatea persoanelor in varsta nu beneficiaza inca de avantajele erei digitale - comunicatii si servicii online la preturi mici care ar putea sa le satisfaca o parte din nevoile reale – intrucat doar 10% dintre ele utilizeaza internetul. Probleme grave legate de vedere, auz sau dexteritate zadarnicesc eforturile multora din persoanele varstnice (21% din persoanele de peste 50 de ani) de a se implica in societatea informationala.
Conform datelor prezentate de Comisia Europeana, pana in anul 2020, 25% din populatia UE va avea peste 65 de ani. Potrivit estimarilor, in urmatoarele decenii, cheltuielile legate de pensii, de sanatate si de ingrijirile pe termen lung vor creste cu 4 – 8 % din PIB, costurile totale triplandu-se pana in 2050. Totusi, europenii varstnici sunt in acelasi timp consumatori importanti, care detin o avere totala de peste 3 000 de miliarde de euro.
Sursa:
www.europa.eu
Pentru mai multe informati, puteti accesa:
http://ec.europa.eu/information_society/einclusion
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)