Pana la 1 iulie 2010, Comisia Europeana asteapta opinii privind un program de Asistenta pentru autonomie la domiciliu (AAL), acordata batranilor, astfel incat sa fie gasite noi modalitati de utilizare a tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru a oferi cetatenilor europeni in varsta mai multa autonomie.
Grupul este condus de fostul comisar european Meglena Kuneva.
Consultarea publica este primul pas in directia indeplinirii obiectivului stabilit in Agenda digitala de dublare, pana in 2015, a numarului de persoane in varsta care duc o viata autonoma Consultarea se va desfasura pana la data de 1 iulie 2010.
„Tehnologia informatiei si comunicatiilor are un potential extraordinar de a ameliora, in mod foarte concret, calitatea vietii si a sanatatii persoanelor in varsta si a altor membri vulnerabili ai societatii. Aceste aplicatii reprezinta o parte importanta a Agendei digitale pentru Europa. Incurajez de aceea utilizatorii, cercetatorii si companiile sa ne comunice opiniile lor privind cele mai bune modalitati de a imbunatati Programul comun de asistenta pentru autonomie la domiciliu”, a declarat Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda digitala.
Obiectivul Programului comun de asistenta pentru autonomie la domiciliu, care implica atat Comisia Europeana, cat si statele membre ale UE, este sa garanteze ca utilizarea tehnologiilor TIC va permite o autonomie sporita si o viata mai demna pentru persoanele de varsta a treia care sunt izolate din punct de vedere social, vulnerabile, sufera de afectiuni cronice sau sunt purtatoare de handicap. Totodata, programul dezvolta inter alia noi solutii de abordare a acestor probleme (de exemplu prevenirea cazaturilor si sprijinul acordat bolnavilor afectati de dementa). Aceste aplicatii amelioreaza calitatea vietii persoanelor vulnerabile si a celor in varsta, mentin costurile serviciilor de asistenta medicala si sociala la un nivel scazut si deschid noi oportunitati de piata pentru industria si furnizorii de servicii din UE.
Printre exemplele de proiecte de cercetare privind asistenta pentru autonomie la domiciliu se numara robotii sociali pentru ingrijirea persoanelor in varsta (eldercare social robots) care pot oferi asistenta in realizarea unor activitati zilnice, cum ar fi ridicarea de obiecte, gatitul sau declansarea unei alarme in cazul in care o camera video incorporata inregistreaza caderea unei persoane.
Un alt exemplu este un ambient de tipul „locuintei inteligente” ('smart home' environment), in care camere video „inteligente” interpreteaza activitatile persoanelor si pot comunica schimbarile intervenite in comportamentul acestora unor centre de urgenta. Cercetarea avansata lucreaza la dezvoltarea de exoschelete controlate de creier, echipamente externe care raspund impulsurilor nervoase ale nervilor din picioare, redand mobilitatea persoanelor vulnerabile.
Sectorul public si cel privat din Europa investesc la ora actuala peste un miliard de euro in cercetare si inovare pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor in varsta: circa 600 de milioane de euro in Programul comun AAL , circa 400 de milioane de euro in programul-cadru de cercetare al UE si peste 50 de milioane de euro pana in prezent in programul UE de sprijinire a politicii TIC. Initiativa AAL vizeaza de asemenea intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) inovatoare, care reprezinta aproximativ 40 % din participantii la Programul comun AAL.
Programul comun AAL reuneste 20 de state membre (Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Țarile de Jos si Ungaria), trei state asociate (Elvetia, Israel si Norvegia) si Comisia Europeana. Programul sprijina solutii care pot fi lansate pe piata in termen de doi pana la trei ani si care pot deveni viabile din punct de vedere comercial. Aceasta creeaza noi oportunitati de afaceri si se traduce prin economii uriase in privinta costurilor asistentei sociale si medicale. De exemplu, solutiile de asistenta la distanta (telecare) pot reduce costurile asistentei la domiciliu cu pana la 30 %.
Participarea Comisiei la Programul de asistenta pentru autonomie la domiciliu are la baza planul de actiune din 2007 „A imbatrani frumos in societatea informationala”.
Scopul acestuia este intarirea cooperarii in materie de cercetare intre statele membre cu ajutorul unei finantari corespunzatoare din partea UE.
Evaluarea intermediara aflata in desfasurare la ora actuala este o cerinta legala care decurge din Decizia Parlamentului European si a Consiliului din 9 iulie 2008. Comisia va comunica concluziile evaluarii intermediare si observatiile sale Parlamentului European si Consiliului pana la sfarsitul lui 2010.
Consultarea publica este disponibila aici.
Comentarii articol (0)