... in special a celor ipotecare. Pentru 2005, bancherii asteapta o crestere a activelor pe acest segment de minimum 35%. Metrul patrat intr-un apartament vechi de bloc a ajuns sa coste in Capitala 600 de euro, cat costa un metru patrat construit intr-o vila noua. Cererea de locuinte este din ce in ce mai ridicata. Puterea de cumparare a populatiei este in crestere, iar mijloacele de finantare a unei locuinte incep sa se imbunatateasca, tendinta fiind clara de aliniere cu cele din Occident. Peste 56% din locuintele vechi, dupa cum explica Ionut Costea, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte, necesita lucrari de consolidare si modernizare. Este clar momentul in care in Romania ar trebui sa demareze o campanie puternica de constructie de locuinte si nu numai la nivel de cartiere rezidentiale, ci si la nivelul blocurilor de lux si pentru patura de mijloc a populatiei.
Dupa aceasta etapa, preturile apartamentelor se vor calma, iar zonele de locuinte vor cunoaste o stratificare clara, reflectata automat si in pretul caselor. Pana la acea data, bancile comerciale se pregatesc printr-o imbunatatire a conditiilor de creditare. Bancherii asteapta o adevarata explozie a cererilor de finantare ipotecare in acest an. Daca presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers, vedea o crestere de 20% - 30% a pietei creditului ipotecar in acest an, analistul financiar Dragos Cabat considera ca "activele bancare datorate creditului ipotecar vor creste cu cel putin 35%."
In asteptarea clientilor, bancile comerciale au inceput sa reduca dobanzile la creditele ipotecare in lei, luand ca reper dobanzile la titlurile de stat si nu dobanda de referinta publicata de BNR. Daca ar fi calculat dobanzile dupa cea de referinta, nivelul dobanzilor la creditele ipotecare in lei ar fi trebuit sa fie 25%. Luand ca punct de reper dobanda titlurilor de stat, de 10%-12%, bancile pot cobori in acest moment dobanzile pana la 17%-18%, urmand ca pana la sfarsitul anului nivelul acestora sa se situeze la 15%. Concurenta din sistemul bancar pe palierul creditelor ipotecare si apropierea datei aderarii la Uniunea Europeana va determina si o scadere (mult mai lenta decat la lei) a dobanzilor la creditele ipotecare in valuta, care ar putea tinde la sfarsitul lui 2005 catre 7%-7,5%. Un alt eveniment important asteptat sa se intample in acest an este nivelul marjelor practicate de banci (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite).
Comentarii articol (0)