ACCES GRATUIT
Statul sprijina accesarea fondurilor structurale
Incepand de marti, primariile, universitatile, institutiile de cercetare si furnizorii de servicii de alimentare cu apa si canalizare vor beneficia de o serie de facilitati in accesarea fondurilor structurale, urmand ca statul roman, prin Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), sa le acorde credite in valoare de 15% din valoarea proiectului.
Articolul continuă mai jos
Ordonanta de Urgenta nr. 9/2010 privind aprobarea Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, Nr. 136, din 1 martie 2010, va permite FNGCIMM sa sustina accesarea creditelor bancare destinate implementarii unor proiecte pe domenii prioritare pentru economia romaneasca.
Astfel, in cadrul, FNGCIMM va putea sa acorde garantii, in numele si contul statului, beneficiarilor eligibili, pentru creditele de cofinantare accesate, credite care pot ajunge la 15% din valoarea totala a proiectului.
In categoria beneficiarilor programului de sprijin se incadreaza: unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, judete), institutii de invatamant superior de drept public acreditate, institute de cercetare-dezvoltare de drept public acreditate, operatori regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare (societati comerciale, regii autonome), care indeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului de sprijin si conditiile din normele de creditare ale finantatorului si care solicita si primesc finantari din partea acestuia.
Insa, FNGCIMM precizeaza ca garantia acordata nu poate depasi 80% din creditul aprobat, in euro sau in lei, in cadrul programului de sprijin, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiarul programului de sprijin in baza contractului de credit.
Garantia se va acorda pe toata durata creditului, care va avea o perioada de tragere de maximum 4 ani, timp in care beneficiarul finantarii garantate in cadrul programului de sprijin va utiliza finantarea conform transelor stabilite cu finantatorul prin contractul de credit.
Solicitarea beneficiarilor se va depune la sediul central al FNGCIMM sau la una dintre sucursalele ori reprezentantele sale.
De asemenea, prin implicarea in acest Program, ca urmare a mandatului primit din partea Ministerului Finantelor Publice, FNGCIMM isi asuma angajamente, in numele si in contul statului, pentru acoperirea pierderilor suportate de finantatori ca urmare a producerii riscului de credit, facilitand implementarea proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)