ACCES GRATUIT
Parlamentul European
Tranzactiile financiare ar putea fi taxate
Criza financiara a adus la suprafata punctele slabe ale sistemului financiar, fortand guvernele sa injecteze miliarde de euro din banii contribuabililor in banci si alte institutii financiare, pentru a asigura stabilitatea economica. Eurodeputatii considera ca a venit momentul ca institutiile financiare sa isi plateasca datoriile societatii, solicitand Comisiei Europene sa analizeze impactul instaurarii unei taxe asupra operatiunilor financiare.
Articolul continuă mai jos
Ideea unei astfel de taxe a fost dezbatuta cu mult timp inainte de economisti si politicieni. Aceasta poarta numele de „Taxa Tobin", dupa numele celui care a propus-o, James Tobin.
In data de 10 martie,
eurodeputatii au adoptat un raport prin care cer sectorului financiar sa contribuie in mod echitabil si substantial la acoperirea tuturor pierderilor datorate crizei financiare, care in prezent sunt suportate de contribuabili. Totodata, ei au cerut Comisiei Europene sa analizeze impactul pe care l-ar putea avea instaurarea aceste taxe asupra tranzactiilor financiare.
Care sunt beneficiile unei taxe asupra tranzactiilor financiare?
Marti 25 martie, Comisia speciala a PE pentru Criza financiara, economica si sociala a dezbatut avantajele si dezavantajele unei posibile taxe asupra tranzactiilor financiare.
Stephan Schulmeister, reprezentantul Institutului de cercetare economica din Viena este de parere ca tranzactiile financiare pe termen scurt, precum cumpararea a 5 milioane de euro prin schimb valutar si vanzarea lor imediata la o rata de schimb mai buna, pot avea un impact substantial asupra ratelor de schimb, valutei sau altor produse financiare. Acesta a precizat ca
o taxa de doar 0,05% ar putea elimina aceste tranzactii pe termen scurt, asigura o mai mare stabilitate si contribui in acelasi timp cu 300 miliarde de euro la veniturile UE.
In cadrul unei dezbateri privind taxa asupra tranzactiilor financiare din 24 martie de catre Comisia PE pentru dezvoltare, Edward Scicluna (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Malta) a declarat ca„au existat cereri, inclusiv in G20 din septembrie anul trecut, pentru ca sectorul financiar sa plateasca pentru instaurarea fondurilor de stabilitate si sa recompenseze pentru neajunsurile pe care le-a creat economiei reale.
Opinii impartite intre eurodeputati
Legat de posibila taxa, Sirpa Pietikäinen (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Finlanda) considera ca „industria financiara reprezinta cel mai mare sector global din prezent. Este normal ca taxa asupra tranzactiile financiare sa fie prima tentativa pentru un impozit global. Cineva trebuie sa ia initiativa si este firesc ca Uniunea Europeana sa faca acest lucru".
Kay Swinburne (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) este de parere ca „este naiv sa ne gandim ca daca UE ar instaura o astfel de taxa fara sprijinul unor altor actori globali cheie, nu va avea de pierdut in fata altor tari".
Mario Borghezio (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Italia) a declarat in urma votului din 10 martie: „Ne-am abtinut [...] deoarece nu putem sa dam putere UE in ceea ce priveste taxele. Aceasta putere apartine statelor membre".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)