Fie ca vorbim de incondeiatul oualelor rosii, de iepurasii de ciocolata sau de alte obiceiuri mai indraznete, precum arderea brazilor pastrati de la Craciun sau stropitul fetelor, fiecare tara are propriile obiceiuri de Paste, care difera in functie de cultura si civilizatia fiecarei natiuni.
Desi este o sarbatoare religioasa, Pastele este si un simbol al reinnoirii, al inceputului de primavara. Si pentru ca semnificatia sarbatorilor pascale este strans legata de traditiile locale din fiecare tara a Uniunii Europene, cativa eurodeputati s-au oferit sa prezinte obiceiurile specifice zonei din care provin.
Ciocnitul oualelor si leganatul in Letonia
La fel ca si in Romania, letonii au obiceiul de a vopsi si ciocni oua.
„Unul din obiceiurile noastre este vopsitul oualelor cu produse din natura (ceapa, frunze) si ciocnitul oualelor. Cei a caror coaja de oua este cea mai rezistenta, vor trai cel mai mult", ne-a dezvaluit Roberts Zile (Conservatorii si Reformistii Europeni, Letonia).
Un alt obicei in Letonia este leganatul din dimineata de Paste: „Conform credintei arhaice, leganatul face referire la fertilitate si trebuie intreprins neaparat. De asemenea, leganatul protejeaza impotriva muscaturilor de tantari si a taunilor din timpul verii", a continuat acesta.
Slovacia si puterea magica a apei
Pe langa mancarurile traditionale si vopsitul oualelor, baietii slovaci stropesc fetele cu apa.
„De Paste, fetele sunt stropite cu apa. Prin acest obicei, baietii intentioneaza sa transfere o parte din puterea vitala a apei unei fete. Aceasta traditie provine din trecut, cand stramosii slavilor se foloseau de simbolismul si puterea magica a apei", a declarat Miroslav Mikolasik (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Slovacia).
Cioburile care aduc noroc in Corfu
„In Corfu, cu ocazia Pastelui, oamenii arunca vase din ceramica de la balcon. Sambata dimineata la 11, asteptam clopotele sa bata pentru a anunta prima inviere a lui Iisus, inainte de cea care are loc in aceeasi zi la miezul noptii. Este momentul in care jelim suferintele Sale prin veselie si prin zgomotul vaselor de ceramica sparte. Oamenii arunca vase de ceramica pline cu apa sau vin de la balcon - sunt mult mai zgomotoase daca sunt pline. Cei care vor arunca cele mai mari vase, vor fi rasplatiti cu aplauzele celorlalti", a explicat Sylvana Rapti (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European,Grecia).
Spargerea ceramicii este menita sa aduca noroc, asadar „culegeti neaparat o bucata de ceramica intrucat va va aduce noroc pentru tot restul anului", ne-a sfatuit doamna Rapti.
Comentarii articol (1)