Ouale. Desi crestinii au legat ouale de sarbatorirea Pastilor, totusi, obiceiul oualor rosii a aparut cu mult inainte de acest moment. Mai exact, cu cateva secole inainte de Iisus, in diverse culturi, ouale erau colorate si daruite in semn de pretuire.
Iepurasul. In tarile vestice, una dintre cele mai raspandite traditii este iepurasul de Pasti. Cu toate acestea, Biblia nu mentioneaza sub nicio forma aceasta traditie. Primele mentiuni despre iepurasul de Pasti au aparut in secolul al XIII-lea, fiind legate de zeita teutona Eastre. Mai exact, traditia se referea la primavara si la fertilitate, iepurele fiind recunoscut pentru aceasta din urma. In plus, prima legenda documentata despre iepurasul de Pasti a aparut in anii 1500. In secolele urmatoare, traditia s-a raspandit si s-a extins peste tot in lume, datorita emigrantilor care au pastrat-o si au imbogatit-o cu noi practici.
Pe langa acestea, fiecare tara are propriile obiceiuri si practici.
De exemplu, in Finlanda, se obisnuieste ca, de Pasti, copiii sa se unga cu funingine si sa-si inconjoare capetele cu esarfe. Astfel invesmantati, ei se urca pe catalige si iau cu ei vase cu cafea si nuiele de salcie. In plus, in Finlanda se tine pe masa de Paste secara incoltita ca un simbol al vietii si renasterii.
In unele zone din Finlanda, Suedia si Danemarca, oamenii fac focuri in aer liber, pentru a alunga vrajitoarele si a incalzi sufletele mortilor.
In Polonia, Ungaria si Slovacia se obisnuieste ca oamenii sa se stropeasca cu apa, in primele zile de Pasti, pentru noroc, sanatate si frumusete. In plus, se spune ca femeile tinere stropite se vor casatori in acel an. In unele zone din Slovacia, se spune ca, prin stropitul cu apa, trupul si sufletul sunt purificate. De asemenea, in unele sate din vestul Romaniei se practica aceasta traditie, in primele zile de Pasti.
In Cehia si Slovacia se obisnuieste ca barbatii sa le plesneasca pe femei cu bice facute din salcie si decorate cu panglici, pentru vitalitate si fertilitate. Se spune ca salcia este primul copac care apare primavara, asa ca se spera ca vitalitatea acestuia sa fie transferata femeilor.
Grecii de pe insula Corfu arunca pe feresterele caselor oale, tigai si alte obiecte din ceramica, in dimineata de Pasti, ca sa-i ureze bun venit primaverii. Ca simbol al renasterii, din cioburi vechi vor aparea oale noi.
Rostogolirea oualor se practica in tarile anglo-saxone, dar provine din Germania. Nu se cunoaste semnificatia traditionala a acestei practici, dar, la sfarsit, ouale nu trebuie sa ramana intregi pentru a nu fi mancate de vrajitoare.
Sursele articolului: news.discovery.com, womansday.com, people.howstuffworks.com.
Comentarii articol (0)