ACCES GRATUIT
Castigurile fondurilor de pensii private, 9% in primul trimestru al anului 2010
Fondurile de pensii private au inregistrat rezultate investitionale remarcabile si in primul trimestru al acestui an, continuand evolutia pozitiva de pana acum, depasind totodata, rata inflatiei si dobanzile bancare medii oferite pentru depozitele populatiei, conform informatiilor prezentate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania(APAPR).
Articolul continuă mai jos
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), la care contribuie peste 5 milioane de salariati, au inregistrat un randament mediu de 9,5% pe primul trimestru al anului 2010 si de 24,2% pe ultimul an (martie 2009 – martie 2010). Castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent al tuturor fondurilor de pensii obligatorii este de 17,7%.
De asemenea, performantele au diferit in functie de profilul de risc asumat si de structura investitiilor din portofoliile fondurilor.
Pentru comparatie, tinta de inflatie pentru intreg anul 2010 a Bancii Nationale a Romaniei este de 3,5%. In ultimul an (martie 2009 – martie 2010), rata estimata a inflatiei se situeaza intre 4%-5% (datele oficiale nu au fost inca publicate de INS). In cursul anului 2009, dobanda bancara medie pentru depozitele in lei ale populatiei a fost de 12,5%.
In acelasi timp, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), la care contribuie peste 193.000 de participanti, au inregistrat o performanta investitionala medie de 9,1% pe primul trimestru din 2010 si de 23% in ultimul an. Castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent al tuturor fondurilor de pensii facultative este de 10,2%.
Principalele motoare de crestere a randamentelor au fost actiunile si obligatiunile corporative detinute de fondurile de pensii private. In acelasi timp, reducerea semnificativa a dobanzilor pe piata interna a dus la aprecierea valorii reale a titlurilor de stat (adica la cresterea preturilor acestor titluri) din portofoliile fondurilor de pensii.
„Fondurile de pensii private au mai marcat un trimestru de crestere puternica, valorificand oportunitatile de piata in beneficiul celor peste 5 milioane de contributori la sistem. Rezultatele investitionale deosebite au venit din echilibrul reusit de administratori in alocarea activelor intre actiuni si obligatiuni, in conditiile in care ambele clase au performat foarte bine in perioada analizata. Randamentele solide reprezinta cea mai buna carte de vizita a sistemului de pensii private, in demersul nostru continuu de crestere a gradului de informare si incredere a populatiei cu privire la aceasta metoda de economisire”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)