Având în vedere constatarile Raportului de tara al Comisiei Europene pe anul 2004 pentru România, care mentioneaza ca nu s-a dat curs înca recomandarii de eliminare a imunitatii penale a fostilor ministri, dar ca autoritatile române sunt decise sa o elimine pâna în ianuarie 2005, angajament ce justifica situatia extraordinara a carei reglementare nu poate fi amânata, tinând seama de Recomandarea XII cuprinsa în Raportul Grupului de State împotriva Coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), adoptat la Plenara din 28 iunie - 2 iulie 2004, care recomanda României ca legislatia nationala sa se modifice în sensul eliminarii imunitatii penale a fostilor ministri si sa trimita neîntârziat informatii suplimentare si legislatia privind punerea în aplicare a acestei recomandari, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata,
Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 334 din 20 mai 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În termen de 15 zile de la data încetarii mandatului Guvernului sau al unuia dintre membri, potrivit art. 106 si 110 din Constitutia României, republicata, acestia vor prezenta situatia privind gestionarea activitatii ministeriale de care au raspuns, precum si a problemelor aflate în curs de derulare, pe baza unui protocol de predare-primire."
2. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Comisia speciala prevazuta la alin. (1) este formata din 5 membri numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reînnoit, iar componenta acesteia se aproba prin decret al Presedintelui României, la propunerea ministrului justitiei si a ministrului administratiei si internelor."
3. Articolul 19 se abroga.
4. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20. - Urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savârsite în exercitiul functiei lor se efectueaza, dupa caz, de catre Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre Parchetul National Anticoruptie, iar judecarea acestora, de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit legii."
5. Alineatul (2) al articolului 24 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prevederile prezentei legi nu se aplica fostilor membri ai Guvernului, în nici o situatie."
6. La articolul 24, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Punerea sub urmarire penala a fostilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savârsite în exercitiul functiei lor se face potrivit normelor de procedura penala de drept comun."
Art. II. - Comisia prevazuta la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 115/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se constituie în termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Comentarii articol (0)