Anul trecut, numarul produselor considerate o amenintare grava la adresa consumatorilor, a mediului sau a securitatii publice, a crescut de la 1870 de produse, la aproximativ 2000 de produse, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene. Dintre acestea, 28% sunt jucarii.
In 2009, tarile europene au utilizat un sistem de alerta rapida (RAPEX) pentru a transmite avertismente cu privire la 1993 de produse periculoase, cifra cu 7% mai mare decat cea inregistrata in 2008.
Astfel, dintre produsele notificate, 1699 au fost considerate o amenintare grava la adresa consumatorilor, a mediului sau a securitatii publice. 60% din totalul produselor au fost fabricate in Europa si 20% in China.
Cresterea numarului produselor notificate, de la 1866 in 2008, la 1993 in 2009, se datoreaza unui cumul de factori, printre care se numara o mai buna informare cu privire la standardele in materie de siguranta, controale mai numeroase si mai eficiente si o mai buna cooperare intre tari.
Sistemul de alerta rapida si supravegherea mai eficienta a pietei aduc beneficii consumatorilor europeni.
Jucariile, cele mai periculoase produse in 2009
Statele care utilizeaza sistemul RAPEX comunica masurile pe care le iau pentru a preveni sau restrictiona comercializarea produselor considerate periculoase, precum interzicerea vanzarii, retragerea de pe piata sau informarea consumatorilor cu privire la riscuri.
Potrivit raportului din 2009 al UE privind sistemul de alerta rapida (RAPEX), jucariile au reprezentat 28% din produsele notificate. Au fost considerate deosebit de periculoase, in special pentru copiii mici, jucariile formate din parti detasabile sau avand in componenta metale grele toxice.
De asemenea, inspectorii din 13 tari europene au controlat 14000 de jucarii pentru a stabili in ce masura au fost respectate standardele europene de siguranta in materie de parti componente si continut de metale grele. Produsele cu nivel ridicat de risc au fost supuse unei analize suplimentare de laborator.
Din 576 de produse cu parti componente de mici dimensiuni, 200 (35%) au fost considerate periculoase. Testele pentru stabilirea continutului de metale grele s-au dovedit mai incurajatoare, deoarece doar 17 produse din 227 (aproximativ 7,5%) nu au respectat limitele legale.
In prezent, 30 de tari europene (cele 27 de state membre, Islanda, Liechtenstein si Norvegia) folosesc sistemul RAPEX pentru a se informa reciproc cu privire la produsele nesigure. Cu exceptia alimentelor, produselor farmaceutice si aparaturii medicale, toate celelalte tipuri de produse sunt monitorizate de sistem.
Totodata, de la crearea acestuia, in 2004, numarul notificarilor a crescut de patru ori.
Mai multe despre protectia consumatorului aici.
Comentarii articol (1)