Anul trecut, peste 2.200 de produse nesigure au fost retrase de pe piata sau recuperate de la consumatori, cu 13% mai mult fata de 2009, informeaza Comisia Europeana, fiind astfel dovedita eficienta tot mai mare a sistemului UE de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX). Conform CE, imbracamintea, jucariile si autovehiculele sunt printre cele mai nesigure produse.
De asemenea, statele membre si-au sporit implicarea, iar intreprinderile europene isi asuma, la randul lor, cu mai mare seriozitate raspunderile in domeniul sigurantei produselor pentru consumatori, ceea ce se vede printr-o crestere importanta (200%) a utilizarii sistemului specific de alerta rapida pentru intreprinderi („Aplicatia DSGP pentru intreprinderi”).
CE apreciaza ca siguranta la sursa a devenit un obiectiv essential, iar, in prezent, atentia se concentreaza pe halele de fabricatie (proiectare si productie) si colaborarea cu partenerii internationali se intensifica, mai ales in ceea ce priveste China.
„Siguranta la sursa este esentiala pentru siguranta produselor, mai ales tinand cont de noile realitati ale globalizarii. Intreprinderile trebuie sa elimine inca de la inceput riscurile pentru siguranta, fabricantii trebuie sa gestioneze calitatea procesului de fabricatie, verificand produsele finale care ies de pe banda. Parteneriatele incep sa aduca rezultate, atat in Europa, cat si in tari furnizoare, precum China. Aceasta inseamna ca putem continua munca importanta pe care o avem de facut”, spune John Dalli, comisarul responsabil pentru politica in materie de sanatate si consumatori.
De la introducerea RAPEX, in 2004, cand directiva privind siguranta generala a produselor a fost transpusa in legislatiile nationale, numarul notificarilor a crescut de la 468 (2004) la 2244 (2010).
Capacitatea si eficienta sporite sunt atribuite:
- aplicarii mai active a normelor de siguranta a produselor de catre autoritatile nationale, inclusiv prin proiecte specifice;
- alocarii mai eficiente a resurselor;
- mai bunei cunoasteri a propriilor obligatii de catre intreprinderi;
- consolidarii cooperarii cu tari terte, mai ales cu China;
- activitatilor de creare de retele si de formare profesionala, coordonate de Comisia Europeana.
Conform CE, pe viitor, se va acorda atentie calitatii si utilitatii notificarilor.
In ceea ce priveste tarile de origine, numarul de notificari privind produse din China trimise prin RAPEX a aratat o usoara scadere (de 2%, de la 60% in 2009 la 58% in 2010). 17% dintre acestea au fost de origine europeana. 10% au fost de origine necunoscuta si 15% au fost din alte tari.
Toate statele membre au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase si prin asigurarea unor actiuni de monitorizare adecvate in urma informatiilor primite.
Jumatate dintre tarile participante si-au intensificat activitatile in sistem in 2010. Tarile cele mai active au fost Germania (204 notificari), Bulgaria (192 de notificari), Ungaria (191 de notificari), Cipru (178 de notificari) si Grecia (159 de notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 47 % din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.
Imbracamintea si textilele, jucariile si autovehiculele sunt primele pe lista
Imbracamintea si textilele (625 de notificari) au fost produsele notificate cel mai adesea (riscuri de sufocare si iritatii), urmate de jucarii (488 de notificari) (in special riscuri de inecare) si autovehicule (175 de notificari) (riscuri de raniri), care au reprezentat impreuna 66 % dintre toate notificarile din anul 2010 referitoare la produse care prezinta un risc major. Aparatele electrice (158 de notificari) au devenit cea de-a patra categorie de produse cel mai frecvent notificate (risc de soc electric).
Rezultatele studiului de monitorizare a pietei UE privind castile
In 2010, autoritatile responsabile cu monitorizarea pietei din 11 tari1 au realizat o verificare specifica a sigurantei castilor pentru activitati de petrecere a timpului liber (pentru schiori alpini, practicanti de snowboard, ciclisti, practicanti de skateboard, patinaj pe rotile, calareti). Au fost inspectate 367 de casti, pentru a verifica respectarea legislatiei relevante privind siguranta. In ceea ce priveste cerintele de etichetare si instructiunile de utilizare, 63% din esantion era in neconformitate. In ceea ce priveste in mod specific parametrii de siguranta, 40 de casti (identificate de experti in monitorizarea pietei drept potential neconforme) au fost trimise la un laborator pentru testarea completa a aspectelor de siguranta, inclusiv: camp vizual, capacitate de absorbtie a socului, adecvarea sistemului de prindere care tine casca la locul ei. Rezultatele au aratat ca aproape jumatate dintre modelele testate nu erau conforme cu standardul relevant pentru unul sau mai multi dintre parametrii de mai sus.
Principalul obiectiv al proiectului (coordonat de PROSAFE, reteaua UE a autoritatilor de supraveghere2) era reducerea numarului de casti nesigure de pe piata UE. De asemenea, acest proiect a permis statelor membre sa castige experienta in ceea ce priveste colaborarea in vederea imbunatatirii supravegherii si a aplicarii legislatiei privind normele de siguranta. Autoritatile nationale isi vor intensifica eforturile pentru a asigura conformitatea cu cerintele de siguranta relevante si pentru a informa si educa operatorii economici si consumatorii.
Comentarii articol (3)