In normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal, la pct. 69-79, se mentioneaza ca avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Autor FinExpert Consulting
Prevederi legislative aplicabile :
Potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor
Avantajele, primite in legatura cu o activitate dependenta includ, insa nu sunt limitate la:
.....
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decât pretul pietei;
......
Avantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza.
In normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal, la pct. 69-79, se mentioneaza ca avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Astfel, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termica si altele;
Avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatii care le acorda.
Veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.
Potrivit art. 257 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate. Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
.....
De asemenea, la art. 258 din actul normativ mentionat la aliniatul precedent, persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii au obligatia sa calculeze si sa vireze la fond o contributie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva. Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentei legi, se intelege totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.
Conform art. 23 si 24 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie venitul brut realizat lunar. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajator o constituie suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
Potrivit normelor din 2001, de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 19, prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege totalitatea veniturilor in bani sau in natura, indiferent de fondurile din care acestea se achita, realizate de asiguratii care se afla in una sau mai multe dintre situatiile de la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege. In venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse si acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati, altele decât angajatorul/angajatorii la care se deruleaza activitatea de baza.
Potrivit art. 26 si 27 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj. De asemenea, angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar.
Normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 14 mentioneaza ca baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 din lege, este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, constituit, dupa caz, din urmatoarele elemente:
a) salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, precum si alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de munca, fac parte din salariul de baza;
f) sporurile, adaosurile si drepturile banesti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, indiferent daca au caracter permanent sau nu;
g) indemnizatiile pentru concedii, indemnizatiile pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, conform legii, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, precum si orice alte indemnizatii acordate salariatilor si suportate de unitati, potrivit legii;
h) sumele rezultate prin plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice;
i) drepturile banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca sub forma de stimulente, premii si prime;
j) orice alte sume platite din fondul de salarii.
Comentariile noastre:
Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator, materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului..
Din punct de vedere fiscal, Codul fiscal considera avantajele in bani si in natura venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice care le primesc.
De asemenea, avantajele in natura suporta taxare atat in ce priveste angajatorul cat si in ce priveste angajatul – prin majorarea bazei de calcul a contributiilor salariale.
Va prezentam exemplele in fisier atasat, format ".doc"
Concluzii:
Practic angajatului i se majoreaza venitul brutul cu valoarea avantajului, in acest fel retinandu-i-se taxele aferente acestei valori , dupa care i se diminueaza venitul net tot cu intreaga valoare a avantajului in natura.
Daca pachetul salarial contine si astfel de avantaje in natura este bine ca angajatul sa fie informat de aceste aspecte fiscale, intrucat poate fi pus in fata situatiei de a incasa o suma mai mica decat salariul net comunicat la angajare.
In exemplul de mai sus, se comunica angajatului un salariu brut de 3.500 lei. Acesta corespunde unui salariu net de 2.454 lei tinand cont de cotele de obligatii valabile in luna decembrie 2009. In situatia in care salariatul beneficiaza de avantaj in natura in suma de 100 lei, dupa retinerea cotelor de contributii si a contravalorii avantajului in natura se ajunge la un venit net de 2.425 lei. Practic salariatul net de plata se va diminua in urma avantajului in natura cu suma de 29 lei. Desigur, in acest caz suma nu este semnificativa, dar in cazul cumularii mai multor astfel de beneficii si in cazul in care sumele acordate in bani sunt mici diferenta nu este deloc neglijabila.
Comentarii articol (0)